На Вінниччині триває грибний сезон: як уберегти себе від отруєння
Як уберегти себе від отруєння грибами, розповіли фахівці “Вінницького обласного центру контролю та профілактики МОЗ України”.
Що потрібно знати
- замініть дикорослі гриби вирощеними штучно, які підлягають контролю та продаються у магазинах;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- в іншому випадку – уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій, адже гриби мають властивість вбирати в себе важкі метали;
- не ходіть по гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
- не споживайте сирі гриби;
- вдома ще раз ретельно перевірте гриби, сумнівні – викиньте;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не довше доби.
Поширені симптоми від інтоксикації грибами
Перші ознаки отруєння грибами можуть проявитися вже через 30 хвилин після споживання. У деяких випадках — через декілька діб. Це можуть бути нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій. За наявності хоча б одного з симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря.
Перша допомога у разі отруєння грибами
Що потрібно зробити найперше у разі отруєння грибами:
- промити шлунок простою водою
- дотримуватися постільного режиму
- пити багато рідини, щоб відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини
- приймати сорбенти
Важливо також зберегти залишки грибів або грибних страв для лабораторного дослідження.
Коментарі у Facebook