Вінниця
29.03.2024
11.6° C
Вгору

У Вінниці встановлять камери, які розпізнаватимуть обличчя в масках та автомобільні номера

Сьогодні у головному управлінні Нацполіції презентували безпекову систему «Vezha». Проєкт передбачає встановлення по місту камер відеонагляду, які будуть краще розпізнавати обличчя людей, навіть в масках, та номерні знаків автомобілів на дорогах.  

В основі проєкту лежить використання штучного інтелекту аналітики відеопотоку  з камер відеоспостереження. Така ініціатива реалізується за фінансової підтримки обласної  та міської влади. Сьогодні, 22 лютого, керівник поліції Вінниччини Іван Іщенко та Олег Сивинюк, директор   ТОВ «Incoresoft Україна»,  що є розробником  програмного забезпечення, підписали меморандум про співпрацю.   

– Це перша співпраця ТОВ «Incoresoft Україна» з Національною поліцією. Наша система спрямована на безпеку міст і використовує 15 модулів відеоаналітики, які працюють на базі штучного інтелекту та дозволяють розпізнати обличчя, номери, відслідковувати людей за різними параметрами. Сподівають, що впровадження цієї системи дозволить поліції якісніше виконувати свої функції, – сказав  директор   ТОВ «Incoresoft Україна» Олег Сивинюк.  

Заступник міського голови Сергій  Тимощук зазначив, що міська влада також зацікавлена у безпеці вінничан, і вони готові підтримати впровадження цього проєкту. 

Іван Іщенко подякував за фінансову підтримку керівникам обласної влади, які виділити 1 мільйон гривень на закупівлю серверного обладнання для цієї відеоаналітичної платформи.  

Модуль розпізнає 99% усіх номерних знаків у кадрі за швидкості авто до 250 кілометрів на годину. «Vezha» відрізняє номерні знаки понад 70 країн світу. Система визначає марку, модель та колір автомобіля з точністю в 95%. Аналізує траєкторію авто та будує маршрут. Зберігає дату і час, коли він був на певній ділянці. Користувачі модулю створюють списки з номерними знаками, і якщо система фіксує один із них на камері, одразу надсилає сповіщення. Модуль розпізнавання номерних знаків допомагає у пошуку розшукуваних авто, перехопленні та затриманні правопорушників. Завдяки «Vezha» можна швидко визначити, який саме автомобіль заїжджає на паркувальний майданчик житлового району, торговельного чи бізнес-центру. 

Модуль розпізнає обличчя в реальному часі з високою точністю, навіть якщо на людині головний убір чи окуляри. Система визначає стать та вік особи. Фіксує її місцеперебування та маршрут. Користувачі можуть створювати списки. Наприклад, працівники, VIP-клієнти чи підозрювані. Якщо «Vezha» фіксує людину зі списку на камері, відразу надсилає сповіщення. Модуль допомагає у пошуку зниклих та небезпечних осіб. Запобігає проникненню у приміщення незнайомців та забезпечує автоматичний допуск людей, які мають дозвіл. Модуль розпізнавання обличчя незамінний для банків і готелів, бізнес та торговельних центрів, шкіл та дитсадків, аеропортів, митниць, вокзалів та держустанов. 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin