Вінниця
29.03.2024
9.75° C
Вгору

Пам’ятаємо нашого кіборга: вінничанин Сергій Зулінський героїчно загинув під час оборони Донецького аеропорту

Кіборг Сергій Зулінський, позивний “Зулік”, серед тих, хто героїчно загинув під час оборони Донецького аеропорту. 28 жовтня 2014 року військова частина, в якій він перебував, зайняла бойові позиції в районі Донецького аеропорту. “Привіт, кохана, я живий” – 19 січня 2015 року Сергій здійснив останній дзвінок дружині Катерині. А 20 січня, не дочекавшись дзвінка, вона зателефонувала сама, та у відповідь почула голос з російським акцентом: “Он больше не вернется”. Пізніше з’ясувалося, що того ж дня БТР, в якому Сергій Зулінський зі своїми побратимами здійснював штурм, врізався у будівельні конструкції Донецького аеропорту і вибухнув. Загинуло шестеро бійців.

Сьогодні в Україні відзначають День пам’яті захисників Донецького аеропорту. Героїчна оборона аеропорту, що стала символом незламності та мужності українських військових, тривала 242 дні: з 26 травня 2014 до 22 січня 2015 року. Весь цей час українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російських окупаційних військ та проросійським бойовикам, мужньо відстоюючи малесенький клаптик української землі. Нескорених захисників аеропорту почали називати «кіборгами».

Під час оборони загинуло більше ніж сотня українських військових, зокрема й наш земляк – Сергій Зулінський.Сергій Зулінський (7 квітня 1987 – 20 січня 2015) був молодшим сержантом Збройних сил України. Під час російсько-української війни став добровольцем і головним сержантом-командиром відділення 81-ої окремої аеромобільної бригади 90-го окремого аеромобільного батальйону.

За особисту мужність і героїзм Сергія Миколайовича було посмертно нагороджено орденом «За мужність» III ступеня, нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту».

Певний період Сергій Зулінський вважався зниклим безвісти, але наприкінці березня 2015 року рідні впізнали його тіло в одній з лікарень Дніпра. Сергія Зулінського з усіма почестями поховали 3 квітня 2015 року на Алеї Слави Центрального кладовища Вінниці.

У 2015-го вулицю у Вінниці, на якій проживав герой, названо вулицею Сергія Зулінського. А на його будинку та приміщенні вінницького гуманітарно-естетичного коледжу № 29, в якому навчався кіборг, відкрито пам’ятні дошки.У 16 залі Вінницького обласного краєзнавчого музею діє розділ експозиції, присвячений пам’яті вінничанина Сергія Зулінського, у якому представлені світлини, документи особисті речі.

Героям Слава!

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin