Вінниця
28.03.2024
16.34° C
Вгору

У мера Вінниці високі шанси перемогти вже у першому турі місцевих виборів: результати соцдослідження

У Вінниці презентували результати соціологічного дослідження центру вивчення громадської думки SocioInform.  Його директорка Наталя Зайцева-Чіпак розповіла, кому з «нових» та «старих» політиків вінничани довіряють найбільше, а також повідомила, за кого проголосували б вінничани та жителі області, якщо б вибори відбулися сьогодні.

Результатидосліджень вказують на те, що вінничани найбільше симпатизують ВолодимируГройсману, його партії «Українська стратегія» та діючому міському головіВінниці Сергію Моргунову.

– Якщо говорити про діючих політиків парламентських і місцевих, то бачимо, що у Вінниці беззаперечною підтримкою користується тільки Володимир Гройсман, – каже Наталя Зайцева-Чіпак.

Тож, якби виборидепутатів до місцевих рад відбувалися б зараз, то «Українська стратегія»Володимира Гройсмана в регіоні отримала б 35,3% голосів підтримки серед тих,хто визначився і голосуватиме. На виборах до Вінницької міської ради за УСГпроголосували б 52,7% (хто визначився і голосуватиме). У ТОП партій, які такожрозглядаються як потенційні учасники виборів до міськради та місцевих рад,увійшли «Слуга народу», «Європейська солідарність», «Батьківщина» (за них врегіоні готові проголосувати не більше 13,4-13,1% опитаних).

Щодо виборів Вінницького міського голови, то за чинного мера Вінниці Сергія Моргунова готові проголосувати 59,4 % (хто визначився і голосуватиме). Інші кандидати відстають з великим відривом: Сергій Кудлаєнко – 2,8%, Володимир Продивус – 2,5%, Віктор Бронюк – 2,0%, Владислив Скальський – 2,0. Інші – менше двох відсотків.

– Якщо розрахувати відсоток між тими, хтоприйде на вибори і голосуватиме, то у нього (Сергія Моргунова – Авт.) є шансиперемогти вже в першому турі, – каже Наталя Зайцева-Чіпак. – Інші кандидати немають таких серйозних шансів на перемогу.

Згідно з результатами опитування, загальноукраїнським політикам жителі Вінниці і області довіряють, але не дуже. Так, діючому президенту Зеленському довіряє 25% респондентів, голові Верховної ради Дмитрові Разумкову – 20%, голові Уряду Денису Шмигалю – 5,3%.

– Недовіра євеликою, адже понад половина жителів Вінниччини не вірять діючій владі включноз президентом – 54% недовіри. Приблизно такі ж дані отримали і в області:Володимиру Зеленському довіряє лише 26% з усіх опитаних, – каже НаталяЗайцева-Чіпак. – Беззаперечною підтримкою у Вінниці може користуватися лишеВолодимир Гройсман (ексмер Вінниці і прем’єр-міністр України (2016-2019 рр) –його роботу високо оцінюють близько 68% респондентів, не підтримують політикалише 18%. Петро Порошенко має 23% підтримки, Юлія Тимошенко – 15%, а СвятославВакарчук – 7%.

В області маємоприблизно таку ж саму картину з довірою-недовірою.

– Щоб зрозуміти, чому саме такі відповіді давали жителі міста та області, інтерв’юери запитували, хто був найкращим прем’єр-міністром України за останні 10 років, – пояснила Наталя Зайцева-Чіпак. – Серед ключових фігур знову опинився Володимир Гройсман, який, на думку місцевих мешканців, добре справився не лише з роботою мера, а й на посаді прем’єра.

Окремою темоюдослідження стало питання протидії COVID-19. За результатами опитування,найкраще респонденти оцінили дії місцевої влади. Тоді як дії президентапозитивно оцінили 27% жителів Вінниці, Уряду – 11%.

– Найкраще ж оцінюють зусилля місцевої влади у Вінниці: понад половина респондентів відчувають себе захищеними і кажуть, що місцева влада взяла ситуацію під контроль, люди впевнені, що влада готова до другої хвилі коронавірусу. Лише 18% вважають, що зусилля були недостатніми, – розповіла Наталя Зайцева-Чіпак.

Серед благодійнихфондів, то у Вінниці ж на першому місці – фонд «СтопВірус» (кожен третіймешканець Вінниці бачив допомогу цього фонду). На другому місці – місцевийбізнес (третина мешканців зауважила допомогу). На третьому місці – фонд ПетраПорошенка (за фонд «голосував» кожен четвертий житель міста).

Соцдослідження проводилося з 13 по 18 червня методом стандартизованого інтерв’ю за місцем проживання. Вибірка: 800 людей опитали у Вінниці і 1200 осіб в області. Похибка результативності вибірки становить 2,6% для області і 3,5% для міста Вінниці.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin