Вінниця
18.09.2024
23.29° C
Вгору

Як підготуватись до відключень світла взимку?

Взимку існує цілком реальна загроза того, що українці можуть сидіти без світла та опалення багато годин. Так, за оптимістичним сценарієм зимові відключення електроенергії триватимуть до 12 годин на добу, а за песимістичним світла може не бути до 20 годин. Про це написав Центр протидії дезінформації при РНБО України, посилаючись на експерта Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука.

А тому підготовка до зимових відключень світла — важливий крок, особливо в умовах холодної погоди та повномасштабної війни. Видання «Це Вінниця, друже» публікує для Вас поради, які допоможуть Вам підготуватись до відключень:

  • Запас альтернативних джерел світла таких, як ліхтарики на батарейках, світлодіодні ліхтарі, що працюють на акумуляторах чи свічки. Але обов’язково пам’ятайте про дотриманням правил пожежної безпеки, щоб запобігти пожежі.
  • Акумулятори та павербанки допоможуть зберегти заряд для телефонів та інших ґаджетів. Перевірте акумулятори для ліхтариків та інших пристроїв.
  • Теплі ковдри та одяг. Тримайте напоготові теплі речі: ковдри, светри, термобілизну, шкарпетки тощо. Ці речі допоможуть підтримувати тепло в умовах відключення опалення.
  • Запас їжі та води. Подбайте, щоб у Вас були продукти тривалого зберігання, які не потребують приготування (соління, консерви, енергетичні батончики тощо). Також запасіться водою, особливо якщо у вашій місцевості водопостачання залежить від електрики.
  • Джерела тепла. Якщо є можливість, придбайте газову плитку чи обігрівач на пальному. Подумайте про придбання термоса для гарячих напоїв, щоб довше зберігати тепло.
  • Електроприлади. Попередньо заряджайте телефони, ноутбуки та інші важливі пристрої перед очікуваним відключенням. Відключіть складні електроприлади, щоб уникнути перепадів напруги після повернення електрики.
  • Аптечка та ліки. Переконайтесь, що у Вас є запас ліків, особливо тих, що потребують постійного прийому.
  • Інтернет та інформація. Подбайте про безперервний інтернет, особливо, якщо від нього залежить Ваша робота. Зачасту мобільний інтернет не стабільний, тому переконайтесь, що Ваш провайдер надає змогу користуватися інтернетом навіть у відключення світла. Також завжди слідкуйте за прогнозами відключень електрики, якщо такі є, через радіо на батарейках чи мобільний зв’язок.

Пам’ятайте, що правильна підготовка допоможе комфортніше пережити непередбачувані відключення електроенергії взимку.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin