Вінниця
18.09.2024
23.29° C
Вгору

Вінниця прощається із двома оборонцями України – Андрієм Гейком та Євгеном Глобою

Вінничани Андрій Гейко та Євген Глоба боронили країну від ворога у різний час. Перший – захищав українське небо в АТО/ ООС, другий – відстоював суверенітет та незалежність Батьківщини вже у період повномасштабного російського вторгнення. Жителі громади схиляють голови у невимовному смутку, вшановуючи подвиг Героїв.

10 вересня Вінниця прощається із двома оборонцями України – Андрієм Гейком та Євгеном Глобою

 

Капітан Повітряних Сил ЗСУ Андрій Гейко був висококваліфікованим льотчиком, який перебував на високому рахунку у війську. З-поміж іншого мав досвід пілотування американських винищувачів, який отримав у Сполучених Штатах Америки. Саме у період цих навчань Андрія й заскочила звістка про напад росії на Україну. Тож незабаром він долучився до захисту її неба. Воював в АТО/ООС у 2015-2016 рр, допоки дозволяло здоров’я. Проте, й по завершенні військової кар’єри не полишав гуманітарної місії. Разом із миротворцями ООН на гвинтокрилі Мі-8 виконував завдання у гарячих точках планети, таких як Сомалі, Малі, Судан, Центральноафриканська Республіка. Усюди доставляв провізію та обладнання, рятував поранених та вивозив загиблих… Життя льотчика обірвалося за трагічних обставин у небі над Францією. Це сталося цьогоріч 26 червня під час виконання учбового польоту. Герою було лише 38… Удома на нього чекали дружина і донечка, батьки та сестричка…

Андрій Гейко з’явився на світ у Вінниці 23 лютого 1986 року. Після 9-ти класів 20-ї загальноосвітньої школи навчався у Вінницькому технічному коледжі, а потому успішно склав вступні іспити та закінчив Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

«Андрій завжди мріяв про небо. Загартовувався не лише фізично, сповідуючи активний спосіб життя, а й завжди добре навчався. Мав і неабиякі лінгвістичні здібності. Вже, коли був успішним льотчиком, володів англійською на рівні носіїв мови. Тож самостійно виходив на зв’язок, чим неабияк дивував своїх колег. – розповідає сестра загиблого Героя Марина. – Він завжди був там, де люди потребували допомогу і робив все від нього залежне, щоб врятувати життя…»

Церемонія прощання із Андрієм Гейком розпочнеться сьогодні о 10:00 у колонній залі № 2 за адресою: вул. Батозька, 12. Після цього панахиду за загиблим відслужать у церкві, розташованій у Вінницьких Хуторах. Початок об 11:15.

Поховають Героя о 13:00 на місцевому кладовищі (Вінницькі Хутори, вул. Генерала Шаповала).

Був справжнім патріотом та оборонцем рідної землі – Євген Глоба

Євген Глоба мобілізувався до Збройних Сил України влітку цього року. Разом із побратимами 95-ї окремої десантно-штурмової Поліської бригади воював на північно-східному напрямку. Загинув 4 вересня в районі села Бездрик Сумської області. Воїну навічно залишиться 36 років…

Народився Євген Глоба 7 грудня 1987 року у Вінниці. Навчався у 8-й загальноосвітній школі, а потому у Вінницькому фаховому коледжі будівництва, архітектури та дизайну КНУБА. По його закінченні здобув вищу освіту у Вінницькому національному технічному університеті. До мобілізації у військо працював за спеціальністю у фірмі «ЕкоДім».

«Євген багато часу приділяв професійному зростанню: багато читав спеціальної літератури, удосконалював свою майстерність на різних навчальних інтернет-платформах, – розповідає мати полеглого воїна Лідія. – А у вільний час перевагу віддавав спорту. Був затятим вболівальником, зокрема українських команд із футболу та біатлону… У сім’ї ж був гарним сином. Любив проводити вечори з батьком та мною. Був чуйним, лагідним та справжнім…»

Церемонія прощання із Євгеном Глобою розпочнеться о 13:00 за адресою: вул. Князів Коріатовичів, 70. А о 14:00 заупокійну літургію відправлять у храмі на Старому місті.

Чин поховання воїна відбудеться о 15:00 на кладовищі Підлісне.

Щирі співчуття рідним та близьким. Вічна пам’ять та слава Героям!

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin