Вінниця
18.09.2024
23.29° C
Вгору

Військовий ПДФО: чи дійшли гроші громад безпосередньо до військових

Більше дронів для ЗСУ! З таким гаслом минулого року, після гарячих дискусій з громадами та економістами, було прийнято рішення про спрямування надходжень від податку на доходи фізичних осіб, одержані військовослужбовцями, поліцією й особами рядового і начальницького складу, так званого «військового» ПДФО, не у місцеві бюджети, а до державного. Рішення про це уряд ухвалив у листопаді. Ціна питання – орієнтовно 115 млрд гривень.

Асоціація міст України закликала владу залишити «військовий» ПДФО громадам, адже видатки місцевих громад перебувають під постійним контролем низки державних органів і проходять постійний контроль казначейства ще до проплати, що забезпечує їх прозоріше використання.

За кошти, які надходили з податків військових органи місцевого самоврядування покривали лікування поранених, особливо в прифронтових громадах, надавали поточну допомогу військовослужбовцям, які переїжджали чи були розквартировані в громадах, проводили реабілітацію ветеранів, їхню соціалізацію й повернення до життя, а також покривали пільги для родин військових.

Днями Асоціація міст України отримала відповідь від Міністерства фінансів України на свій запит щодо використання державою вилучених в громад коштів. Як кажуть, цифри красномовні.

Лише 45% фактичних надходжень ПДФО використали головні розпорядники бюджетних коштів за січень-липень 2024 року.

Загалом у 2024 році здійснено видатків на суму 32 млрд гривень із 77,3 млрд гривень надходжень. При чому якщо військові підрозділи системно використовують кошти, то Мінстратегпром за цей період з виділених йому 25 млрд гривень, які вилучені в громад на забезпечення військових підрозділів, зміг використати «аж» 529 млн гривень – 2%.

У 2023 році вилучені у громад кошти були використані на 65% з подібною динамікою:

Міністерство оборони використало 100% коштів, а Держспецзв’язку використала 0 гривень.

Асоціація міст України знову наголошує, що їх позиція є незмінною: «Війна не привід вилучати кошти, а стимул їх обʼєднувати. Вся система публічної влади повинна працювати в єдності на Перемогу України. ПДФО всіх громадян України, незалежно від місця їх роботи чи служби, повинен однаково розподілятися до бюджетів громад для визначеного законом оперативного реагування на потреби військових».

 

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin