Вінниця
16.09.2024
19.59° C
Вгору

Кожен другий ФОП у 2023 році створили жінки

У 2023 році кожен другий ФОП був створений жінкою. Крім того, жінки очолювали кожну третю компанію, повідомила перша віцепрем’єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

Відповідні дані Свириденко оприлюднила під час підведення підсумків подачі заявок на грантову програму “Створюй! для жінок-підприємиць, інформує пресслужба Мінекономіки.

За словами Свириденко, під час війни жінки все частіше беруть на себе лідерство.

“Торік кожен другий ФОП в Україні відкривала жінка. Кожну третю компанію очолювала теж жінка. Але при цьому гендерний розрив досі є щоденною реальністю багатьох українок. Наприклад, дослідження показують, що жінки частіше відкривають малі і мікробізнеси, а у розрізі середніх і великих підприємствах переважають все ж чоловіки-керівники чи власники”, — розповіла посадовиця.

За словами міністерки, грантова програма “Створюй!” є важливим елементом урядової політики “Зроблено в Україні”, а також державної стратегії з подолання гендерного розриву в оплаті праці.

Проєкт має бюджет у мільйон доларів і націлений на масштабування та розвиток малого і середнього бізнесу українок у сфері виробництва та переробки.

Грантові кошти (максимальна сума — 15 тисяч доларів) переможниці програми зможуть витратити на придбання, доставку і монтаж виробничого устаткування, а також — не більше 30% гранту — на придбання програмного забезпечення і навчання.

Через два місяці після отримання коштів жінки мають відзвітувати про витрачені кошти.

“Запит, який отримали у відповідь — вражає і ще раз доводить, що жінки прагнуть більшого. Наше завдання — створити умови, в яких кожне прагнення трансформуватиметься у нові бізнеси, що нині так необхідні економіці”, — сказала Свириденко.

За її словами, до оргкомітету програми, яка стартувала наприкінці квітня, вже надійшло більше тисячі заявок від підприємиць з усієї України.

Найбільша кількість заявок надійшла від власниць бізнесу із західного (41% від загальної кількості), центрального (18%) та північного (18%) регіонів України. Найменше — зі східного (14%) та південного (9%). 12% жінок, які подалися на програму, розвивають свій бізнес у сільській місцевості.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin