Вінниця
16.09.2024
19.64° C
Вгору

Робот вперше провів стоматологічну операцію самостійно: деталі

Робот-стоматолог провів успішну операцію власноруч. Робот використовує 3D та технологію ОКТ — оптичну когерентну томографію — та повністю відтворює ротову порожнину перед роботою.

Про це повідомляє Speka, посилаючись на Newatlas. 

Робот та його використання поки що офіційно не схвалені, втім, його 3D-технології та швидкість та ефективність в роботі роботизованих лікарів мають очевидні переваги для стоматології: швидкість, відсутність втоми, продуктивність.

Як робот-стоматолог використав 3D та ОКТ та провів успішно першу самостійну операцію

Робот працює приблизно у вісім разів швидше, ніж міг би це зробити стоматолог. Система, розроблена американською компанією Perceptive, використовує ручний 3D-сканер, який створює реалістичну модель ротової порожнини. 

Для цього використовують технологію ОКТ, яка  виключає шкідливе рентгенівське випромінювання з процесу. Технологія використовує лише світлові промені для побудови своїх об’ємних моделей які виходять із високою роздільною здатністю. Ці світлові промені мають автоматичне виявлення порожнин із рівнем точності близько 90%.

Перша роботою системи стало препарування зуба під коронку, зазвичай це двогодинна процедура, яку стоматологи ділять на два візити. Робо-стоматолог робить це приблизно 15 хв, важливою перевагою є те, що він не втомлюється так, як може втомитись людина і його ресурс більший.

Відео операцій робота поширюються соцмережами, а його ефективність і схильність до помилок під час операцій на людських пацієнтах ще належить з’ясувати практично.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin