Вінниця
16.09.2024
19.59° C
Вгору

Що святкують 2 серпня в Україні та світі?

2 серпня за новим стилем Православна церква України вшановує християнського первомученика Стефана. За старим стилем цього дня відзначається Ільїн день, на честь найвідомішого християнського пророка Іллі. Він вважається повелителем гроз і дощу.

Погода на свято 2 серпня зазвичай погіршувалася – починалася пора гроз. Ночі ставали помітно довшими і холоднішими, а на деревах з’являлося перше жовте листя. Українські селяни починали проводжати літо і зустрічати осінь. Сіно не жали, оскільки погода будь-якої миті могла зіпсуватися. У поле виходили лише для того, щоб накрити зерно від дощу.

Який сьогодні день в Україні та світі

2 серпня в Україні і світі святкують Міжнародний день пива. Щорічне неофіційне свято, яке відзначається в першу п’ятницю серпня12. Свято було засноване 2007 року власником бару Джессом Авшаломовим у місті Санта-Круз, Каліфорнія.

Також 2 серпня День народження поштової скриньки. Це свято було засноване на честь встановлення першої поштової скриньки в Лондоні 1858 року. Поштові скриньки стали невід’ємною частиною будівель по всьому світу, забезпечуючи зручний спосіб отримання та відправлення кореспонденції.

А ще 2 серпня Міжнародний день голокосту ромів. Ця пам’ятна дата була встановлена на згадку про події 2-3 серпня 1944 року, коли в нацистському таборі смерті Аушвіц-Біркенау в газових камерах було вбито 2897 ромів. Загалом під час геноциду від репресій постраждали від 600 тисяч до 1,5 мільйона ромів.

2 серпня День пам’яті загиблих воїнів-десантників різних часів і поколінь. Важлива подія була встановлена 2017 року для вшанування пам’яті офіцерів та солдатів десантних військ, які загинули, захищаючи рідні землі від ворогів. Цей день є важливим для вшанування героїзму та самопожертви десантників, які віддали своє життя в різні періоди історії, включаючи сучасні конфлікти.

Що не можна робити 2 серпня

Категорично заборонено сьогодні ображати тварин, підвищувати на них голос і грубо поводитися. Не можна запрягати коней і змушувати їх працювати.

Якщо погода зіпсувалася, то не можна працювати в саду і на городі. Високий ризик ураження блискавкою або сонячного удару. Також у спеку і грозу не можна випасати домашню худобу.

Не можна рибалити і ходити в ліс по гриби – ризикуєте заблукати або зіткнутися з агресивними лісовими тваринами.

Не можна надягати дорогі речі та коштовності сьогодні, а також хвалитися багатством. Пророк Ілля може покарати хвальків і відібрати нажите.

З 2 серпня заборонено купатися у водоймах, особливо якщо вони не призначені для купання.

Почався Успенський піст – не можна їсти м’ясо, яйця і молочні продукти.

Прикмети погоди 2 серпня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо білки запасають багато припасів, то зима буде суворою. Також на складну зиму вказує велика кількість ягід на калині.
  • Якщо на Іллю пішов дощ, то ще тиждень дощитиме.
  • Вранці на траві немає роси – скоро похолодає.
  • Гроза в цей день віщує хороший урожай зерна, але також значно підвищує ризик пожежі.
  • Якщо пропали з вулиці комарі і павуки, то скоро погода зіпсується.
  • Граки почали збиратися у великі зграї – до ранньої осені.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Джерела: УНІАН, ТСН

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin