Вінниця
08.09.2024
13.83° C
Вгору

Перевірка лікарень на Вінниччині: що виявили

На Вінниччині за Програмою медичних гарантій Національна служба здоров’я України провела плановий та позаплановий моніторинг роботи закладів охорони здоровʼя.

Серед порушень, зокрема, виявили: нецільове використання грошей, необґрунтовані електронні записи, скарги від пацієнтів щодо оплати медичних послуг, за які вже сплатила держава.

Планово перевіряли Немирівську та Барську лікарні. Там зафіксували низку недоліків. Про це повідомляє Суспільне Вінниці, посилаючись на інтерв’ю голови національної служби Наталії Гусак.

“У Немирівській лікарні низка порушень, зокрема перерахуємо кошти, які надали за лікування інсульту та призупинимо фінансування до того часу, поки не будуть виправлені недоліки. Барська лікарня по моніторингу була майже ідеальна, але були не вірні записи — обладнання, кадри, усе те, що ми перевірили”, — зазначила Наталя Гусак.

До списку порушників потрапили також лікарні, які приймають пологи

Велике питання щодо Немирівської лікарні, бо там кесарів розтин складає 29 % , а має бути не більше 25. Питання до Центру матері та дитини. А також до окремих лікарень, які приймають пологи без “пакету пологів” і держава не гарантує, що вони безоплатні.

Недоліки, які зафіксували після перевірки, головні лікарі мають усунути спільно з органами місцевої влади та профільним департаментом, аби знову отримувати кошти з НСЗУ.

Плановий моніторинг показав достатньо високий рівень проведення тромболітичної терапії при лікуванні інсультів. Це означає, що пацієнти з ішемічним інсультом отримують лікування тромболітиками — лікарськими засобами, які розчиняють тромб. Це дозволяє  відновити кровообіг, а також запобігти ураженню головного мозку.

Позаплановий моніторинг за пакетом “Медична допомога при пологах” показав, що в медзакладах, законтрактованим за цим пакетом у Вінницькій області, дотримуються правильного маршруту пацієнтки під час надання допомоги при передчасних пологах до 34 тижнів.

У той же час у Літинській центральній районній лікарні продовжують приймати пологи, не маючи договору з НСЗУ за відповідним пакетом. У 2024 році в медзакладі прийняли вже 21 пологи.

Також у шести лікарнях плановий моніторинг виявив необґрунтовані електронні медичні записи (ЕМ3) щодо перебування пацієнтів тривалістю одна доба за пакетом “Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій”. Таким чином заклади намагалися отримати більші оплати.

Серед них:

  •  Подільський регіональний центр онкології – 302 (EM3);
  •  Вінницька обласна клінічна лікарня ім. М. І. Пирогова – 200 ЕМ3;
  •  Вінницька міська клінічна лікарня N°1 – 93 EM3;
  • Вінницька обласна клінічна психоневрологічна лікарня ім. акад. О.Ющенка – 77 НМ3;
  • Вінницька обласна дитяча клінічна лікарня – 61 ЕМ3;
  • Гайсинська центральна районна лікарня – 61 ЕМ3.

Автоматичний моніторинг дозволяє виявляти маніпуляції з даними та запобігати нецільовому використанню коштів Програми медичних гарантій. Цим медзакладам НСЗУ перерахує кошти, отримані за відповідним пакетом.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin