Вінниця
18.09.2024
23.29° C
Вгору

Вінничан запрошують на етно-вікенд “Заплетемо рогозу”

Війна в Україні, що триває, принесла багато викликів та загроз для культурної спадщини країни. Серед найбільш вразливих компонентів є нематеріальна культурна спадщина, яка включає традиції, обряди, ремесла, фольклор, музику та інші форми культурного вираження.

Незважаючи на складні обставини, український народ продовжує зберігати та розвивати свою культурну ідентичність.Інновації та творчість є рушійною силою економічного зростання, нематеріальна культурна спадщина – важливий компонент креативних індустрій. Ця спадщина, не лише зберігає унікальність та ідентичність націй, а й відкриває нові можливості для економічного розвитку та соціальної згуртованості.

19-20 липня 2024 року у Вінницькій міській територіальній громаді (м.Вінниця/с.Щітки) відбудеться перший Етно-вікенд «Заплетемо рогозу».
Головна мета заходу – популяризація локальних елементів нематеріальної культурної спадщини, зокрема «Традицій рогозоплетіння» села Щітки, який минулоріч було внесено до Національного переліку НКС. Про це під час брифінгу зазначив директор департаменту культури Вінницької міської ради Максим Філанчук.

Мистецька подія відбудеться в рамках проєкту #EU4Culture, який фінансується Європейським Союзом та реалізовується Goethe-Institut Ukraine та реалізації Стратегії розвитку культури ВМТГ до 2025 року, заклад культури «Вінницька централізована клубна система» нарешті має таку можливість.

В рамках дводенного проєкту планується провести низку заходів, а саме:
– 19 липня, у Вінниці на Європейській площі пройде Форум
«Нематеріальна спадщина – інструмент локальної культурної ідентичності» за участі майстрів, представників галузі культури Вінницької МТГ та області, а також виставки та тематичні майстер-класи.
– 20 липня, у селі Щітки на відвідувачів чекатимуть експозиція виробів з рогози, виставка-продаж, майстер-класи провідних майстрів рогозоплетіння

України та їх вихованців, презентація елементів НКС Вінниччини, майстер-класи з виробів з природних матеріалів від майстрів Вінниччини, презентація традиційних страв Вінницької МТГ, Open-air читання, фейс-арт, відтворення обрядів весняно-літнього циклу, освітні лекторії, фотозони, інтерактиви та концертна програма.

Під час заходу відбудеться благодійний збір на підтримку 3-ї Окремої Штурмової Бригади!

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin