Вінниця
23.06.2024
18.09° C
Вгору

НАТО координуватиме тренування ЗСУ та поставки зброї до України: що це означає

Міністри оборони країн НАТО схвалили «оперативний план розширення підтримки України», який передбачає більшу роль Альянсу в постачанні зброї та навчанні українських військових.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на заяву генсека НАТО Єнса Столтенберга під час пресконференції.

План передбачає, що в майбутньому Альянс координуватиме поставки зброї та тренування для Збройних сил України.

«Ми узгодили план, який визначає, як НАТО очолить координацію допомоги в галузі безпеки і тренувань. Це дозволить лідерам НАТО розпочати цю роботу на Вашингтонському саміті в липні. Поставити нашу підтримку України на більш міцну основу на роки вперед», – сказав генсек Альянсу.

Штаб із координації допомоги Києву розмістять у Вісбадені на півдні Німеччини, де вже діє військова база США. Крім того, будуть створені логістичні вузли у східній частині Альянсу. Очікується, що до цих заходів залучать майже 700 військовослужбовців з країн-членів і партнерів НАТО.

«НАТО здійснюватиме нагляд за підготовкою українських збройних сил на тренувальних базах в країнах Альянсу, підтримуватиме Україну через планування і координацію допомоги, керуватиме передачею і ремонтом обладнання, надаватиме підтримку довгостроковому розвитку Збройних сил України. Ці зусилля не зроблять НАТО стороною конфлікту, але вони посилять нашу підтримку України у відстоюванні її права на самооборону», – зазначив Столтенберг.

Схвалення «оперативного плану» тривалий час блокувала Угорщина, позаяк НАТО ухвалює всі рішення одноголосно. Угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан посилався на те, що ініціатива Альянсу може призвести до «прямої конфронтації» з росією.

Але перед міністерською зустріччю у Брюсселі Орбан зустрівся з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і погодився зняти вето, якщо Угорщина не братиме участі в навчанні українців і фінансувати постачання зброї.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin