Вінниця
23.06.2024
18.09° C
Вгору

Вінниця очолила рейтинг міст з доступності для людей з інвалідністю

Цьогоріч Вінниця вчергове стала беззаперечним лідером в оцінці інклюзивності тадоступності міста для людей з інвалідністю. Про таку високу оцінку свідчать результати опитування у межах Дев’ятого всеукраїнського муніципального опитування Міжнародного республіканського інституту (IRI).

За принципом «рівний з рівним» Вінниця розвиває міську інфраструктуру та створює комфортні умови для мешканців та гостей міста. Наразі триває й розробка проєкту Програми розвитку безбар’єрного простору громади на 2024-2027 роки. Реалізація цього документу допоможе охопити різні сфери життя в контексті доступності.

Повномасштабна війна загострила безліч питань інклюзії, адже чи не щодня збільшується кількість ветеранів з функціональними порушеннями та різними травмами. Тож завдання міста – створити умови для швидкої соціальної інтеграції всіх людей без винятку у суспільство.

У напрямі фізичної безбар’єрності у Вінниці адаптують громадський транспорт, прогулянкові зони (зокрема пішохідні переходи та тротуари), а також заклади, де надаються адміністративні, освітні, культурні та інші послуги під потреби маломобільних людей.

Доступність на вулицях Вінницької громади

Йдеться про облаштовані тактильною плиткою зупинки громадського транспорту, а також пандуси та понижені бордюри на пішохідних переходах. Відповідні роботи, наприклад, навесні цього року комунальні працівники виконували в середмісті Вінниці – на перетині вулиць Артинова – Грушевського і на перехресті з вулицею Магістратською.

«Там здійснено адаптацію 16 пандусів на переходах, аби ветерани з пораненнями, молоді батьки з дитячими візочками, люди старшого віку та люди з інвалідністю могли без перешкод пересуватися містом. Облаштування таких пандусів – це мінімальні втручання в міський простір в умовах обмеженого бюджету, але вони приносять користь як містянам, так і гостям Вінниці», – розповів директор департаменту комунального господарства та благоустрою ВМР Юрій Семенюк.

Транспортна інфраструктура, доступна для всіх

У Вінниці також активно розвивається транспортна інфраструктура та міська мобільність. Щодня містом курсують придатні для комфортного переміщення трамваї, автобуси та тролейбуси, де є місця для пасажирів на кріслі колісному.

Водії зобов’язані надавати допомогу особам з інвалідністю під час посадки та висадки з транспортного засобу, включаючи піднімання і опускання механічних апарелей. Водії трамваїв, тролейбусів і муніципальних автобусів отримують інструкції щодо цих обов’язків і проходять інструктажі з їх дотримання.

Окрім того, на світлофорах громади встановлено 179 звукових приладів для озвучення сигналів світлофору, призначених для осіб з порушенням зору. У громадському транспорті Вінниці, зокрема, адаптували розміри трафаретів (назва та номер маршруту) та звукове оповіщення зупинок. А для інформування осіб з порушенням слуху у кожному салоні встановлене інформаційне табло. Розклади руху низькопідлогового транспорту доступні на паперових розкладах на зупинках і на 50 електронних табло.

Варто зазначити, що щороку на зупинках міського пасажирського транспорту оновлюється дорожня розмітка спеціального позначення для потреб осіб з інвалідністю.

Доступність у житловому секторі

Вінниця продовжує розвивати доступність міських багатоповерхівок, облаштовуючи їх пандусами. Вони стають у нагоді як людям з інвалідністю, так і старшим за віком мешканцям та батькам з дитячими візочками.

Так, минулого року в місті вдалось облаштувати пандусами 14 під’їздів багатоквартирних будинків. Цього року такі конструкції уже встановили біля ще 4 житлових будинків.

Освітні та культурні заклади

Не менш важливим є безперешкодний доступ людей і до приміщень. Пандусами облаштовані 36 закладів загальної освіти, а щоб діти з особливими освітніми потребами комфортно почувалися під час навчання, там встановлюють спеціальні санвузли.

Торік, облаштували пандуси у 15 бібліотеках-філіях, а також використали контрастні кольори для орієнтування осіб з порушенням зору на сходах. Наразі у фондах Централізованої бібліотечної системи наявні 594 книги для осіб з інвалідністю, з них: шрифтом Брайля – 33; збільшеним шрифтом – 22; інклюзивної літератури – 539.

У 2023 році у Вінницькій дитячій музичній школі № 2 відремонтували туалетні кімнати для осіб з інвалідністю. Наразі 18 дітей з особливими освітніми потребами отримують послуги. Заклад також облаштований пандусом.

У трьох закладах загальної середньої освіти (№ 6, 24, 33) функціонують ліфти, якими користуються діти з порушеннями опорно-рухового апарату. У двох з цих закладів (ВЛ № 24 та ВЛ № 33) кнопки в ліфті облаштовані шрифтом Брайля, що полекшує користування підйомником і людям з порушеннями зору.

Соціальне спрямування та доступність вінницьких ЦНАПів

Центри надання адміністративних послуг Вінниці теж обладнані елементами доступності – пандуси, позначки на сходах, ліфти, інформаційні термінали, таблички для осіб з порушенням зору і спеціальні кімнати особистої гігієни.

Наприклад, адмінбудівля ЦНАПу на проспекті Космонавтів, 30, де розташований центр соціально-психологічної допомоги постраждалим від домашнього та ґендерно обумовленого насильства, повністю пристосована для доступу маломобільних груп населення. Адаптований під потреби маломобільних людей і ЦНАП на вулиці Соборній. Для осіб із порушенням зору на вході до будівлі Вінницької міської ради, встановлено «кнопку виклику» та звуковий маячок на вході, а на першому поверсі сходи позначено контрастними кольорами.

Постійна підтримка та супровід у реабілітаційному центрі «Гармонія» ім. Р. Панасюк

Створюючи комфортні умови для осіб з інвалідністю, у Вінниці з 2007 року діє комунальний заклад «Міський центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк». Це унікальний заклад для України, де особи з інвалідністю знаходять не лише допомогу та можливість реабілітації, а й тепло, душевність та підтримку.

На базі центру діє служба супроводу та служба перевезення людей на кріслах колісних. Фахівці служби супроводу надали за 2023 рік 2242 послуги, служби перевезення – 10 443 послуги. Вони продовжують працювати і зараз. Як правило такими послугами користуються люди з інвалідністю, найчастіше – з порушеннями опорно-рухового апарату, які потребують сторонньої допомоги, щоб вийти з дому та дістатися у певне місце. У службі перевезення на базі «Гармонії» чотири комфортабельні автівки, оснащені спеціальними підіймачами.

Джерело: ВМР

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin