Вінниця
23.06.2024
18.09° C
Вгору

Сімейні лікарі Вінниці можуть надавати допомогу та підтримку ветеранам: подробиці

Днями, 5-7 червня, у Вінниці тривав тренінг «Підвищення кваліфікації сімейних лікарів по роботі з ветеранками та ветеранами». Його влашутвали з метою допомогти лікарям первинної ланки медицини краще зрозуміти потреби ветеранів та надати їм необхідну медичну підтримку. Про це повідомили у Вінницькій міськраді.

«Кожна ветеранка, кожен ветеран несе в собі загострене відчуття справедливості, – підкреслив один зі спікерів – Сергій Титаренко, ветеран та керівник абілітаційного процесу в HAB | Lviv Habilitation Center. – Сімейні лікарі, безсумнівно, зіткнуться з випробуванням на чесність. Їхнє завдання – налагодити емпатичний зв’язок з пацієнтом-ветераном. Це можна зробити шляхом прояву відкритості та щирості».

Тренінг охопив широкий спектр тем, пов’язаних із наданням медичної допомоги ветеранам, зокрема:

  • наслідки найпоширеніших травм та захворювань, пов’язаних з участю у бойових діях;
  • психологічні проблеми, з якими стикаються ветерани та ветеранки;
  • соціальні фактори, які впливають на здоров’я ветеранів;
  • стратегії надання ефективної медичної допомоги ветеранам..

Своїми враженнями від тренінгу поділилася Софія Лисиця, завідувачка амбулаторії загальної практики сімейної медицини ЦПМСД №3.

«Ми проходили цикл лекцій від різних спікерів про те, як спілкуватися з ветеранами та учасниками бойових дій, про терапевтичні патології, контузії та її наслідки, про травми, ПТСР та поширені інфекції. Також нам давали клінічні настанови від iREX та VeteranHub. Корисно було почути про особливості спілкування з ветеранами, активне слухання, soft та hard skills, комунікативні навички. Це знадобиться у моїй роботі, адже серед моїх пацієнтів є працівники ДСНС, військові, ветерани», – зазначила Софія Лисиця.

Корисним навчання вважає й Олена Гудкова, завідувачка амбулаторії загальної практики сімейної медицини, лікарка загальної практики сімейної медицини ЦПМСД №5.

«Важливо було почути про організацію роботи з ветеранами, про часті захворювання серед них, посттравматичний синдром. Найбільше в моїй роботі знадобляться знання про психологічну допомогу ветеранам, діагностику ПТСР. До мене, як пацієнти, звертаються учасники російсько-української війни ще з 2014 року. Є і молоді хлопці з пораненнями та інвалідністю внаслідок війни. Робота лікаря з такими людьми має певні особливості. Важливо уникати тригерів, які можуть спричинити негативну реакцію у ветерана», – зауважила Олена Гудкова.

Захід пройшов за сприяння департаменту охорони здоров’я ВМР у межах Програми реінтеграції ветеранів для сімейних лікарів, що реалізує МБФ «Альянс громадського здоров’я» та ГО «Українська асоціація сімейної медицини» за підтримки Програми реінтеграції ветеранів, яку  реалізує IREX за підтримки Державного департаменту США. Стратегічні партнери програми: ГС «Твій сімейний лікар», HAB | Lviv Habilitation Center.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin