Вінниця
23.06.2024
17.65° C
Вгору

До якої служби можуть залучати чоловіків з обмеженнями по здоров’ю?

На тлі законодавчих змін щодо процесу мобілізації в Україні, дехто з військовозобов’язаних осіб може не розуміти, куди дозволено залучати людей, придатних до служби з обмеженнями за станом здоров’я.

ЦВД із посиланням на портал Army.gov.ua розповідає, як визначається ступінь придатності до служби, куди можуть залучати придатних до служби з обмеженнями, а також що робити “обмежено придатним”.

Основне про ВЛК і її постанови

Військово-лікарська комісія або ж ВЛК:

  • проводить медичне обстеження військовозобов’язаних осіб
  • визначає ступінь придатності громадян до військової служби (навчання у вищих військових навчальних закладах і роботи за фахом)

Важливо, що під час дії воєнного стану постанова ВЛК про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби дійсна впродовж одного року з дня завершення медичного огляду.

Куди можуть залучати придатних до служби з обмеженнями

Перелік хвороб, за наявності яких особа може бути визнана взагалі непридатною до військової служби під час мобілізації, визначається наказом Міністерства оборони України №402 “Про затвердження положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України” від 14 серпня 2008 року.

У новій редакції цей документ дії з 4 травня 2024 року.

Якщо ж людина, за результатами проходження ВЛК, визнана придатною до служби, але з певними обмеженнями щодо стану здоров’я, її можуть відправити:

  • на військову службу в підрозділах забезпечення
  • на військову службу в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП)
  • на військову службу в навчальних підрозділах тощо

Що робити “обмежено придатним” до служби

Якщо військовозобов’язаний громадянин України за рішенням ВЛК отримав раніше статус “обмежено придатний” (який нині більше не встановлюють), йому у певний період часу доведеться пройти ВЛК повторно.

Тут важливо розуміти, що скасування терміну “обмежено придатний” не означає автоматичного переходу до іншого статусу (придатний чи непридатний).

Так, наприклад, якщо “обмежено придатною” людину було визначено до 4 травня 2024 року, то пройти ВЛК повторно потрібно буде впродовж дев’яти місяців після цієї дати (4 травня 2024 року).

Після повторного медичного огляду такі громадяни будуть визнані ВЛК:

  • або непридатними – і тоді будуть виключені з військового обліку
  • або придатними – і тоді отримають можливість проходити військову службу

Оскільки ступінь придатності до військової служби визначають лікарі ВЛК, вони ж вказують і де саме людина може служити, а де – не може.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin