Вінниця
23.06.2024
18.09° C
Вгору

Як отримати ліки безкоштовно: поради українцям

Народний депутат, голова Комітету з питань здоров’я нації у своєму дописі у фейсбуці пише,  що щороку в державному бюджеті передбачені мільярди гривень на забезпечення пацієнтів медичними препаратами: через програму «Доступні ліки», Національний перелік основних лікарських засобів, централізовані закупівлі Національною агенцією «Медичні закупівлі України».
Є декілька способів, як можна перевірити наявність ліків та їх отримати за призначенням лікаря.
Які ліки можна отримувати безоплатно?
– За програмою «Доступні ліки»
За урядовою програмою ви можете отримати ліки проти хронічних захворювань, при розладах психіки та поведінки, епілепсії, нецукровому діабеті, хворобі Паркінсона, інсулін, знеболювальні для паліативних пацієнтів, ліки для пацієнтів у посттрансплантаційному періоді. Ці препарати за Е-рецептом можна забрати в безоплатно або з невеликою доплатою при амбулаторному лікуванні. Докладніше читайте у посібнику «Гід по програмі «Доступні ліки» (cutt.ly/Nw3aRn3b).
– Ліки від Національної агенції «Медичні закупівлі України»
Регіональні департаменти охорони здоров’я подають заяви на централізовані закупівлі. Ліки надаються пацієнтам при стаціонарному та амбулаторному лікуванні. Докладніше – cutt.ly/peroqTgc.
– Ліки з Національного переліку основних лікарських засобів
Медичні заклади закуповують ліки з Нацпереліку самостійно. Вони надаються пацієнтам при стаціонарному та амбулаторному лікуванні. Докладніше за посиланням – bit.ly/4arlT2h.
Як перевірити наявність ліків?
– На інформаційних стендах у медичних закладах
– На офіційних сайтах місцевих органів влади, департаментів та управлінь охорони здоров’я
– Через сервіси пошуку безоплатних ліків (сайт і мобільний додаток «Ліки Контроль» likicontrol.com.ua, чат-бот «Спитай Гриця» t.me/SpytaiGrytsia_bot, ресурс «є ліки» eliky.in.ua).
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin