Вінниця
02.07.2024
29.67° C
Вгору

«Укргідроенерго» готує позов проти росії на €2,5 млрд за підрив Каховської ГЕС: подробиці

Державна компанія «Укргідроенерго» готує позов проти росії на €2,5 млрд за завдані збитки внаслідок підриву Каховської ГЕС. Про це розповів генеральний директор компанії Ігор Сирота в інтерв’ю Deutsche Welle, передає Фокус.

Підрив Каховської гідроелектростанції позбавив Україну 35% обсягу прісної води, а також можливості забезпечити водою чотири області та Крим. Багато юридичних компаній погодилися захищати українську сторону у суді.

Остаточну суму позову було сформовано після підрахунків втрат самої станції та всіх прибутків. Про позов росіян вже сповістили. Якщо ж за півроку збитки не відшкодують, «Укргідроенерго» подасть позов до Міжнародного арбітражного суду.

Москву, за словами гендиректора компанії, поінформували через європейських партнерів. Канцелярія, президент, МЗС і всі структури, які мають отримати претензію, ознайомилися з нею.

Ігор Сирота упевнений у необхідності відновлення Каховського водосховища, найбільшого в каскаді Дніпра

Окрім гігантського обсягу води та можливості забезпечувати громадян, було втрачено ще й судноплавство, можливості з наповнення водосховища і ставків-охолоджувачів для Запорізької атомної станції. Обміління колодязів також призведе до засолення ґрунтів, розповідає Сирота.

Паралельно з судовими справами, керівництво намагається залучити інвестиції від міжнародних донорів на відновлення Каховської станції.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin