Вінниця
20.05.2024
11.75° C
Вгору

“Зневажав українців та їхню культуру”: Михайла Булгакова визнали символом російської імперії

В Українському інституті національної пам’яті відомого письменника Михайла Булгакова назвали символом російської імперії, а розповсюдження і популяризація об’єктів, присвячених автору, вважатиметься російською пропагандою. Про це повідомляє УІНП.

Експерти Інституту визнали, що навіть попри те, що письменник народився і тривалий час жив на Україні, його родина була вихідцями з Орловської губернії. Також за словами УІНП, Булгаков був українофобом.

“Письменник, незважаючи на роки життя у Києві, зневажав українців та їхню культуру, ненавидів українське прагнення до незалежності, негативно відгукувався про становлення Української держави та її очільників. З-поміж усіх російських письменників того часу стоїть найближче до нинішніх ідеологем путінізму і кремлівського виправдання етноциду в Україні”, – зазначають в УІНП.

За словами дослідників Інституту, твори Михайла Булгакова несуть в собі “упередженість до українського світу”. В УІНП звернули увагу на “Білу гвардію”, де одним із прототипів є власник будинку на Андріївському узвозі Василь Листовничий. Саме там мешкала родина письменника. У творі автор зображає цього героя жадібним боягузом і пристосуванцем.

“З позицій російської манії величі та обстоюючи єдину неподільну імперію, він у творах не подає жодного позитивного персонажа-українця, пародіює чи глузливо перекручує українську мову, глузує з української автокефальної церкви, заперечує саме існування української нації”, — йдеться у повідомленні УІНП.

Так, в Українському інституті вважають, що Михайло Булгаков негативно ставився до всього українського, зокрема до мови і культури. Також зазначається, що творчість популярного письменника пов’язана з глорифікацією російської імперської політики.

В Інституті національної пам’яті зазначили, що перебування у публічному просторі встановлених на честь Булгакова пам’ятників, пам’ятних знаків вважатиметься пропагандою російської імперської політики.

Джерело: “Дивогляд

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin