Вінниця
18.10.2024
2.86° C
Вгору

Найбільшу кількість страт українських полонених зафіксовано на Авдіївському напрямку – представник омбудсмена

Серед страт російськими окупантами українських військових найбільша кількість випадків була зафіксована на Авдіївському напрямку.

Про це в ефірі Радіо Свободи заявив представник Уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки Олександр Кононенко.

Страти українських військових

За даними моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, відомо про 32 випадки протягом зими 2023-2024 років, коли російські військові страчували українських військовополонених.

– Найбільше ці факти були зафіксовані на Авдіївському напрямку. Один з відомих (таких епізодів, – Ред.) – це позиція Зеніт… Щодо страт, під час перебування (українців, – Ред.) в полоні:  ці факти фіксуються, фактично, починаючи з Оленівки. Це перші зафіксовані втрати наших військовополонених, які були підтверджені Міжнародним Комітетом Червоного Хреста. Такі випадки продовжують відбуватися, – каже Кононенко.

Захист українських військових у полоні

У відповідь на запитання, які Україна чи міжнародні організації мають інструменти для захисту військових у полоні РФ, представник омбудсмена каже, що це “дуже болюча тема”.

– Фактично, крім міжнародного тиску, а також постійного оприлюднення інформації, яка є в наявності, дуже складно захистити наших військовополонених, – пояснює він.

Кононенко додає, що звіт ООН, на основі якого відомо про 32 страти, був складений виключно на даних, які були надані Україною.

– Це свідчить про те, що російська сторона взагалі не допускає моніторингову місію (ООН, – Ред.), яка мала б працювати, зокрема, на території РФ, до українських військовополонених, – каже він.

Нагадаємо, станом на початок лютого 2024 року омбудсмен України Дмитро Лубінець повідомляв, що Україна не знає про більшість своїх військовополонених в полоні Росії, оскільки російська сторона подає відповідні списки до Міжнародного комітету Червоного Хреста на свій розсуд.

Джерело: “ФАКТИ

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin