Вінниця
27.04.2024
12.72° C
Вгору

В Україні більше половини ФОПів у 2023 році зареєстрували жінки

Більше половини ФОПів (57%) у 2023 році зареєстрували жінки, ідеться у дослідженні YouControl Market.

Таку тенденцію простежують протягом останніх п’яти років. Утім, в 2023 році кількість нових ФОПів, що відкрили жінки, значно зросла: це на 45 000 більше, ніж оформили чоловіки. 

Утім, більшу кількість нових компаній відкрили чоловіки. Жінки створили 24% нових підприємств. За словами авторів дослідження, така тенденція зберігається в Україні протягом десятиліть. 

Загалом у дослідженні проаналізували, які сфери обирають жінки та чому великий бізнес досі залишається «чоловічим», а також скільки жінок-власниць у топ-1000 компаній (на основі даних фінансової звітності Держстату станом на 14 березня 2024 року).

Топ-10 секторів серед жінок-ФОпів

Згідно із результатами, в Україні найбільше жінок представлені у таких секторах, як аудит та бухоблік, освіта та інші послуги. 

Найбільше нових ФОПів протягом другого року повномасштабної війни РФ проти України жінки створили для надання послуг салонами краси – понад 18 000, кажуть автори. Ця сфера стала найпопулярнішою серед усіх новостворених ФОПів у 2023 році, а частка жінок у ній – 94%.

Бенефіціари в ТОП-1000 компаній

У топ-1000 компаній у 2023 році лише 7% мають кінцевих бенефіціарів жінок, ще 11% компаній мають серед власників як жінок, так і чоловіків. 

У рейтингу секторів, компанії яких належать жінкам – харчова промисловість, електроенергетика, оптова торгівля та нафтогазовий сектор.

Керівники 

Переважною більшістю компаній в Україні керують чоловіки. Лише 14% жінок є керівницями у компаніях із рейтингу.

Переважну більшість посад головних бухгалтерів у цих компаніях займають жінки — 81%

Повні результати дослідження можна дізнатися за посиланням

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin