Вінниця
27.04.2024
14.03° C
Вгору

Енергоефективність та стійкість: де та що оновили у Вінниці

У багатоквартирному будинку на вулиці Стеценка, 25 відтепер стане тепліше та комфортніше. Комунальники завершили заміну віконних блоків в місцях загального користування.

Як розповідає директор департаменту житлового господарства міськради Віталій Місецький, потреба в заміні вікон у цьому будинку виникла внаслідок теракту 14 липня 2022 року.

«Спочатку погіршення віконних блоків було непомітне, але з часом пошкодження стали очевидними. Фактично роботи виконані по всьому будинку. В місцях загального користування встановили сучасні та енергоощадні вікна з двокамерним склопакетом замість старих дерев’яних конструкцій, – зазначає Віталій Місецький. – Це дозволить значно скоротити втрати тепла в під’їздах в опалювальний період. Крім того, варто зауважити, що компанія-підрядник дає 10 років гарантії на свої роботи».

Роботи виконали коштом міського бюджету та в максимально стислі терміни, щоб не створювати незручностей для мешканців на тривалий час. Проведені роботи направлені на підвищення стійкості критичної інфраструктури міста.

Загалом на пріоритет «Стійкість» цьогоріч у бюджеті громади передбачено 1 мільярд 204 мільйони гривень, а це – 40 % коштів, які не входять до захищених статтей. 

Також у  Вінниці завершили капітальний ремонт частини покрівлі житлового будинку за адресою: вулиця Батозька, 4. Дах тут зазнав пошкоджень внаслідок аварійної ситуації, спричиненої негодою.

«До нас звернулись мешканці цього будинку зі скаргами на затікання під час опадів. Дана покрівля зазнала пошкоджень внаслідок урагану цієї зими. Фактично тут відірвало частину руберойду, який покривав дах. В результаті обстеження покрівлі та експертизи фахівці з’ясували, що вона потребує капітального ремонту, інакше в оселях могло б виникнути підтоплення. Стійкість нашої інфраструктури – один із пріоритетів міськради, тому маємо вишуковувати можливості для відповідних робіт там, де без цього не обійтися. Завдяки проведеним роботам, люди зможуть проживати у своїх квартирах з комфортом та не боятися сезону дощів», – зазначає директор департаменту житлового господарства міськради Віталій Місецький.

Роботи виконували на умовах співфінансування. Більшість витрат профінансовані коштом міського бюджету.

В ході робіт на цьому даху рубероїдного типу, замінили стяжку, оновили саме покриття та провели ремонт вентиляційних каналів.

Загалом цього року планується оновити покрівлі Е13 житлових будинків. Практично всі вони перебувають в аварійному стані.

Ще у Вінниці виконали капітальний ремонт внутрішньо електричних мереж житлового будинку за адресою: вулиця Келецька, 130. Це перша в цьому році багатоповерхівка, де виконали подібні роботи.

Як зазначає директор департаменту житлового господарства Вінницької міськради Віталій Місецький, в цьому будинку створено ОСББ і його мешканці звернулись до міста з проханням покращити стан мережі електропостачання, яка перебувала не в кращому стані.

«Частину витрат на ремонтні роботи мешканці змогли покрити самостійно, але фінансування левової частки робіт покрили з міського бюджету. Проведені роботи дозволять підвищити стійкість цього інфраструктурного об’єкта, що особливо актуально в розрізі потенційних атак ворога по електрогенераційній інфраструктурі країни. Тому маємо робити все, щоб бути готовими до різних сценаріїв розвитку подій. Як показав досвід 2022 року, будинкові системи електропостачання, особливо ті, де давно не виконували модернізація, потерпають від частих включень – виключень електроенергії в першу чергу», – зазначає очільник департаменту.

Крім того, капітальний ремонт внутрішньобудинкової системи електропостачання дозволить підвищити надійність роботи обладнання в осінньо-зимовий період, коли навантаження на мережу зростає через використання електричних засобів обігріву.

Під час робіт на Келецькій, 130 замінили застарілу проводку, провели повну заміну автоматів, клемників, наконечників тощо.

Загалом цьогоріч у місті планують попередньо оновити щонайменше три будинкових мереж електропостачання.

 

 

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin