Вінниця
27.04.2024
14.03° C
Вгору

Археологічна спадщина: які старовинні артефакти знаходили на території Вінницької області

Завдяки археологічним розкопкам Вінниччину вважають столицею сарматського золота та скіфських курганів.

Видання “20 хвилин” розповідає про деякі унікальні місця в області та знайдені там артефакти.

Вінниччина має багатовікову історію, на її землях люди проживають ще з часів епохи пізнього палеоліту. Про це свідчать унікальні місця та безліч артефактів, які були знайдені на території Вінницької області. 

Скіфські вали

Скіфські вали або Немирівське городище

Скіфські вали, або Немирівське городище — це справжня перлина історичних артефактів, давніх легенд, міфів та доказів величності скіфів. Це — одне з найбільших міст скіфського часу (ранньої Залізної доби України), розташоване між Дністром і Дніпром. Про це розповідає сайт MoeMisto.ua

Великі Вали знаходяться за два кілометри від Немирова. Це городище вважається одним з найбільших міст скіфського часу — ранньої залізної доби України. Його оточував вал та глибокий рів. Вважається, що висота валу досягала 30 метрів. Сьогодні його розміри скромніші — всього 9 метрів у висоту та 32 у ширину при основі. Скіфському городищу приблизно дві з половиною тисячі років, а всередині у ньому знайдені залишки трипільського поселення, котрому близько чотирьох тисяч років.

Вали й досі вражають своєю потужністю. У їхньому кільці розташувалися: поле, ставок, долина та частина лісу. Це й не дивно, адже загальна площа, яку охоплює насип, складає близько 100 гектарів. 

Іллінецький метеоритний кратер

Іллінецький кратер

Ще одним таємничим та унікальним місцем на Вінниччині є Іллінецька астроблема. Це — найдавніший в Європі метеоритний кратер, віком близько 400-430 мільйонів років. 

Численні наукові дослідження довели, що Іллінецький кратер має космічне походження і тепер є природним свідченням планетарного масштабу — зіткнення Землі з кометою або астероїдом.

Іллінецький кратер — астроблема у Вінницькій області віком близько 400 млн років. Єдина з астроблем України, що частково виходить на поверхню Землі. Кратер лежить за вісім кілометрів захід від міста Іллінці (40 км на південний схід від Вінниці) на межі Липовецького та Іллінецького районів між селами Лугова, Слобідка, Іваньки та Жорнище.

Через масштабне зіткнення утворився кратер з первинним діаметром близько 7 кілометрів і глибиною до 600-800 метрів. Космічне тіло, за припущеннями вчених, важило близько 40 мільйонів тонн, а в діаметрі могло досягати 300 метрів.

До речі, у 1974 році тут вперше були знайдені діаманти. Це лише другий кратер на Землі, де були виявлені ці дорогоцінні камені. Найбільший у світі агат, який утворився в результаті зіткнення з метеоритом, відшукали також тут. Зараз він перебуває на експозиції в Берлінському музеї.

Додамо, що знайдені в цій унікальній місцевості уламки метеорита дуже високо цінуються у всьому світі. Наприклад, уламок, вагою в три кілограми, який зберігають у Вінницькому планетарії, оцінюють в 200 тисяч доларів. Туристи, які хочуть відвідати Іллінецьку астроблему, можуть спробувати власноруч знайти шматочок стародавнього метеорита.

Сарматське золото

Нашийна гривина сарматського царя Інесмея

Гордість археологічної спадщини Вінниччини — золото, яке знайшли під час розкопок одного з місцевих курганів біля села Пороги. Там виявили поховання сарматського царя Інесмея, який жив на території Вінницької області близько 2000 років тому — йдеться на Vinnytsia Future.

У погребальній камері, окрім саркофага з останками правителя, знайшли старовинні амфори та коштовні прикраси. Зокрема, це був золотий браслет та гривну — намисто на шию, у центрі якого були дві голови коней, які цілують сонце. Одяг сарматського царя був розшитий золотими циліндричними намистинами, також на ньому були два пояси, один з яких мав дві бляхи з золота з зображенням грифонів. Ще було п’ять накладок з особистим родовим знаком правителя. 

Також у гробниці був срібний кубок. та царський меч з золотими накладками, на руків’ї якого — лев у момент стрибка. Біля поховання царя знайшли ще одну гробницю, яка стала останнім прихистком для жінки правителя. Археологи знайшли там жіночий скелет з золотими прикрасами, а комір її сукні був вишитий накладками з золота.

Копії сарматського золота можна побачити у виставкових залах, оригінали зберігаються у спеціальних музейних сховищах. Прикраси коштовні, історично цінні, виставляти їх на загал можна лише з охороною, що невимовно дорого, тому відвідувачі можуть подивитись лише на дублікати скарбів.

Трипільська культура

Музей трипільської культури в Буші

Одна з найбагатших колекцій — артефакти Трипільської культури. На території Вінниччини знайдено багато стародавніх знахідок з тих часів. Серед них: амфори з зооморфними зображеннями, біноклеподібні посудини, фігурні статуетки, зооморфний посуд, прикраси та різноманітні амулети.

А під час розкопок кургану знайшли унікальний кістяк жінки, на руках якої були татуювання, що з часом перейшли на кістки та збереглися до наших часів.

У 2005 році археологи знайшли в центрі Буші залишки трипільського житла, численні уламки кераміки, знаряддя праці. Над розкопом було збудовано споруду, яка повторює трипільський стиль архітектури. 

Нині на теренах Вінницької області виявлено 381 поселення періоду Трипілля, датовані IV-ІІІ тисячоліттям до н.е. Однак, розкопки незначного обсягу проводились лише на 33 пам’ятках, а систематичні археологічні дослідження велися на трьох поселеннях.

Римські знахідки

Римський бронзовий казан

Археологи під час розкопок на Вінниччині знайшли унікальні артефакти на місці древнього поховання. Зокрема вперше за 90 років науковці виявили римську бронзову посудину. 

Як йдеться в повідомленні Інститут археології Національної академії наук України, навесні 2018 року знахідки речей римського часу біля с. Побережне (Вінницька обл.) співробітниками відділу археології ранніх слов’ян ІА НАН України та Національного музею історії України було проведено пошукові дослідження з метою з’ясування археологічного контексту цих знахідок.

Під час обстежень встановлено, що речі походили із території могильника та поселення черняхівської культури, які розташовані біля села. Найбільш цікавими виявилася поховання з бронзовою посудиною римського виробництва.

Під казаном розміщувалося щільне скупчення кальцинованих кісток, фрагментів ліпного посуду та уламків виробів із бронзи. Поруч із основним скупченням виявлено уламки кісток, посудин та інших речей. Майже весь вцілілий інвентар було складено в ліпний одноручний кухоль (пряжки, фібула, гребінь, окуття, оплавлене скло та ін.). 

Військові артефакти, прикраси, культові предмети

Давні православні та католицькі ікони

Неподалік села Бернашівка були знайдені форми з ювелірної майстерні і V-VІ ст., які дали змогу дізнатися про особливості прикрас слов’ян. Також у Вінницькій області були знайдені срібні коштовності з Х ст. з городища уличів та стародавні прикраси епохи Середньовіччя. Про це пише Vinnytsia Future.

На території Вінниччини знайшли чимало зброї та різних військових артефактів. Цікаво, що багато з них виявили випадково. Зокрема, цінними знахідками є меч ХІІІ-XVI ст. «в півтори руки» та  парадний шолом-кабасет кінця XVI — початку XVII ст., знайдені в околицях м. Могилева-Подільського. Ці артефакти належали людям з високим статусом.

У Вінницькій області було знайдено близько 600 сакральних предметів. Серед них православні та католицькі ікони, обрядовий посуд, образи, які вшановували старообрядницькі та юдейські громади. Серед знайдених предметів старовини є юдейська тора з вишитим чохлом з оксамиту та короною на неї, датована початком ХХ ст. 

У Вінниці на території комплексу Домініканського монастиря (нині Спасо-Преображенський кафедральний собор ПЦУ), який було започатковано у першій половині XVII століття, науковці обласного краєзнавчого музею проводили археологічні дослідження й знайшли кілька цікавих артефактів: дві козацькі люльки з білої глини, які датують XVII століттям, кілька монет часів російської імперії, два набори кахель XVIII століття, фрагменти кераміки XVII-XIX століття тощо.

Більшість артефактів можна побачити у Вінницькому краєзнавчому музеї, який нараховує біля 20 тисяч археологічних знахідок, серед яких багато предметів побуту, прикрас, сакральних речей.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin