Вінниця
27.04.2024
17.29° C
Вгору

Україна змінює правила пропуску автобусів на кордоні

Мінвідновлення запускає слотування міжнародних автобусних перевезень на пунктах пропуску на кордоні – автобуси зможуть пройти кордон лише у заброньований заздалегідь часовий слот. 

Про це розповів заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач у ході форуму “Зʼєднуємо людей та міста” Економічній правді.

Деркач пояснив, що зараз всі автобуси в порядку живої черги прибувають до пункту перетину кордону у будь-який зручний для них час. Часто міжнародні рейси передбачають проходження кордону вночі, тому в найбільш популярні години доби утворюються черги на перевірку митників та прикордонників. Натомість є години доби, коли автобуси можуть зовсім не курсувати.

За даними дослідження КМІС, в середньому пасажири витрачають 7 годин на перетин кордону при середньому часі подорожі в 30 годин. Тобто проходження кордону займає чверть усієї подорожі.

Слотування передбачає, що потік пасажирських автобусів “розтягується” протягом доби, а не створює затори та багатогодинні черги на кордоні. 

З п’ятниці, 22 березня, слотування у тестовому форматі запускається на трьох пунктах пропуску на кордоні з Польщею та Молдовою: “Ягодин – Дорогуськ”, “Мамалига – Крива” та “Могилів-Подільський – Отач”.

У Мінвідновлення переконані, що такий підхід зможе вирішити проблеми з чергами на кордоні, а також перекрити потік дрібних нелегальних перевізників, адже забронювати слот в електронному кабінеті перевізника можливо лише за наявності всіх необхідних документів. 

У випадку якщо перевізник не встигає забронювати найзручніший для нього слот, він має два варіанти: бронювати інший часовий слот і підлаштовувати свій маршрут відповідно до часу проходження кордону або їхати на альтернативний пункт пропуску з живою чергою (наприклад, для пункту “Ягодин – Дорогуськ” альтернативним є “Устилуг – Зосин”, розташований неподалік).

У перспективі, коли нову систему протестують, слотування планують поширити на решту пунктів пропуску, адже потреба в альтернативних пунктах пропуску зникне.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin