Вінниця
27.04.2024
15.23° C
Вгору

Верховна рада ухвалила закон щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соцзахист

До другого читання із законопроєкту прибрали норми, які обмежували права військовослужбовців на свободу слова.

Верховна Рада України 21 березня ухвалила в другому читанні та в цілому законопроєкт №10313  “Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист“, повідомив народний депутат України (фракція “Голос”) Ярослав Железняк у Telegram.

За цей законопроєкт проголосували 296 парламентарів. 

Згідно із законопроєктом, впроваджуються відпустки після поранення та лікування, які можуть тривати до 12 місяців. Військовослужбовці матимуть змогу 12 місяців перебувати на лікуванні, зокрема за кордоном, без необхідності кожні чотири місяці проходити військово-лікарську комісію. Закон також передбачає відпустки для військовослужбовців при народженні дитини.

“Розмір одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті) військовослужбовця в період дії воєнного стану визначається Кабінетом Міністрів України з урахуванням такого: розмір одноразової грошової допомоги, що виплачується у разі загибелі (смерті) військовослужбовця під час виконання ним обов’язків військової служби, не може становити менше 15 000 000 гривень, – зазначається в законі.

У ньому також йдеться, що військовими капеланами не можуть бути особи, які належать до російської православної церкви.

До другого читання були вилучені норми, які обмежували права  військовослужбовців на свободу слова в соцмережах.

В основі системи оплати військовослужбовцям лежить посадовий оклад, який доповнюється окладом за військове звання та надбавкою за вислугу років. Причому оклад за військове звання і надбавка за вислугу років значно впливають на розмір винагороди за місяць, нерідко сягаючи 60–80% посадового окладу та надаючи перевагу тим, хто перебуває у війську багато років. 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin