Вінниця
27.07.2024
18.63° C
Вгору

Нові автомобілі та нерухомість: згідно з поданими деклараціями, свій внесок у “рекорд” зробили вінничани Кучер, Білозір, Вацак з групи олігарха Юрія Косюка

31 січня 2024 року завершився процес подання декларацій державними службовцями за 2021-й та 2022-й роки, включаючи і народних депутатів. 

Про це пише “Економічна правда”.

Згідно аналізу декларацій народних обранців за 2022 рік, який провела УП, найбільше нерухомості і автомобілів за час війни з’явилося у нардепів бізес-групи “Довіра” та політичної партії “Слуга народу”. Свій внесок у цей “рекорд” зробили і наші земляки з групи олігарха Юрія Косюка – Кучер, Білозір, Вацак. Останні нещодавно вже втрапляли у скандал з купівлею елітних авто під час війни. 

Посилаючись на поточні результати аналізу, стало відомо, що кожен третій з них за цей період придбав новий автомобіль або нерухомість.

ЕП провела аналіз їх декларацій на предмет придбання, набуття у власність або користування новими автомобілями та нерухомістю, який охопив лише 2022 рік через те, що звіти за 2023 рік були оприлюднені лише однією чи декількома особами. Ймовірно, що ці цифри будуть ще вищими.

Отже, протягом першого року повномасштабної війни депутати заявили про придбання 134 нових транспортних засобів, окрім 304, які вже були у їхньому володінні. 109 народних обранців отримали принаймні один новий автомобіль. Чверть сотні депутатів не мають жодного автомобіля або не подали відповідних декларацій.

 

Дані раніше вказували на зростання обсягів продажу автомобілів Mercedes, BMW і Lexus в Україні протягом 2022-2023 років, що перевищило навіть попередні роки. Згідно з останнім дослідженням, проведеним ЕП, видно, що народні депутати є репрезентативним зразком суспільства: серед їх улюблених марок авто виокремлюються Mercedes (19 авто) і Lexus (11 авто).

 

Дані свідчать, що ситуація з новою нерухомістю серед народних депутатів стала ще більш актуальною. У них з’явилося 260 нових об’єктів, що додається до практично тисячі набутих до початку великої війни, таких як квартири, будинки та земельні ділянки. Кожен третій депутат придбав нову нерухомість.

Підраховано за одного члена фракції, найбільша частка нових активів, таких як автомобілі та нерухомість, припадає на народних депутатів з бізнес-групи “Довіра” і владної партії “Слуга народу”.

Варто зазначити, що отримання майна в користування стало популярнішим, особливо в оренду, порівняно з періодом до великої війни. Серед близько 1,5 тисячі активів, які народні депутати здобули з вересня 2019 року, відзначається цей тренд. ЕП розділила це майно на дві групи: отримано до лютого 2022 року чи після. Аналіз показав, що раніше автомобілі власність були у 58% випадків, в той час як після лютого 2022 року ця цифра знизилася до 45%. З нерухомістю ситуація схожа: до лютого 2022 року 59% об’єктів належали депутатам, а тепер це стосується лише 45% (до обрання депутатами ця цифра становила 72%).

Загалом, більшість майна, яке депутати вказують у деклараціях, фактично перебуває в оренді або користуванні за “іншим правом”. Щодо нерухомості, це може включати в себе право сервітуту, а щодо транспорту – користування автомобілями близьких чи друзів.

Зміну способу володіння нерухомістю можна пояснити впливом великої війни: багато українців утримуються від інвестицій у “цеглу” у зв’язку з невизначеністю ситуації. Щодо автомобілів, можливо, народні обранці уникають публічного показу факту купівлі автомобілів у період війни.

Треба відзначити, що владна фракція “Слуга народу”, використовуючи війну, вирішила не публікувати декларації і згодилася на їхнє розкриття лише під тиском МВФ. Кожен депутат, ймовірно, вважав, що оренда виглядатиме менш провокативно, ніж факт покупки. Однак загальна картина може виглядати інакше.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin