Вінниця
27.07.2024
18.63° C
Вгору

Як вода впливає на терморегуляцію та дихання

Вода — неодмінна складова організму кожної живої істоти, зокрема людини. Вона займає приблизно ⅔ людського організму, тому дуже важливо регулярно пити, поповнюючи її запас. Вода впливає на життєво важливі процеси, у тому числі на терморегуляцію та дихання. Більшість людей знають, що щодня рекомендується вживати 2-2,5 літри чистої води без урахування чаю, кави та інших напоїв. Однак мало хто знає, яким чином цілюща волога допомагає нам бути здоровими, красивими та молодими. У цій статті ми розберемося, як саме відбувається терморегуляція за допомогою води, і яку роль рідина грає у роботі дихальної системи.

Терморегуляція

Питна вода відповідає за природне регулювання температури тіла. Недарма у спекотні літні дні ми особливо хочемо пити, та й після активного тренування у спортивному залі рука тягнеться до шейкера чи пляшки. У здорової людини зберігається нормальний водний баланс. Це означає, що вона вживає приблизно стільки ж води, скільки виводиться з організму протягом дня природним шляхом із сечею або у вигляді поту. Прохолодна рідина допомагає відновити потрібні 36,6°C, якщо ви попередньо розігрілися або захворіли. Та й узимку ми мимоволі намагаємося вжити якнайбільше теплого пиття, щоб зігрітися. Цікаві факти:

  1. якщо втрата вологи людиною перевищує 5-7% від норми, вона відчуває, що температура тіла підвищується;
  2. якщо втратити понад 15% рідини в організмі, можна померти через загусання крові та зупинку серця;
  3. чим вища температура повітря на вулиці, тим більше живлющої вологи потрібно організму.

 

Організму важливо споживати чисту рідину без зайвих домішок. Для цього можна встановити вдома фільтри для проточної води, які видаляють до 99% сторонніх частинок.

 

Дихання

Вода прямим чином впливає на дихальну систему. Якщо організм зневоднений хоча б на 3-5%, людина відчуває почастішання пульсу, починає часто й уривчасто дихати. Якщо ж не вистачає 5-7% цілющої вологи, з’являється серйозна задишка, яка переростає в головний біль. Вода — основне джерело кисню людини після повітря. Відчуваючи спрагу, ми потребуємо не тільки самої рідини, але і кисню. Ви ж, напевно, помічали, що в задушених, закритих приміщеннях дуже хочеться пити? Постійна нестача рідини спричиняє порушення в роботі дихальних шляхів. Результат — часті хрипи, втрата голосу, безперервне відчуття задухи. Однак і перевантажувати організм занадто великою дозою води не варто: через надмірний приплив кисню до клітин можна відчути запаморочення і навіть нудоту. Тому тренери та лікарі рекомендують після занять спорт вживати воду дрібними ковтками, а не випивати пляшку одним махом, як цього хочеться. Чиста вода впливає на роботу інших органів, прискорює метаболізм, налагоджує обмінні процеси, виводить токсини, запобігає серцево-судинним захворюванням і не тільки. Важливо пити якісний продукт, який пройшов попереднє очищення та фільтрацію.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin