Вінниця
27.07.2024
18.61° C
Вгору

Хто має право їздити нерозмитненою автівкою під час війни

Від початку повномасштабного вторгнення в Україну дозволили ввозити автомобілі без мита. Проте 1 липня 2022 року набув чинності закон №7418, який скасовує пільги під час розмитнення авто та повертає мита, акцизи й ПДВ. Але не для всіх. Чи можна їздити на нерозмитненому авто у 2023 році та хто має право це робити?

Чи можна їздити нерозмитненою автівкою під час воєнного стану

Пільги на розмитнення авто в Україні не передбачені для жодної категорії громадян, окрім:

  • українців, що перебувають на консульському обліку (особа повинна офіційно жити за кордоном й стояти на консульському обліку);
  • осіб, які перебувають на постійному консульському обліку. Людина може заїхати в Україну як нерезидент країни на термін до одного року. Якщо водій перебуває на тимчасовому консульському обліку, то цей термін становить до 60 днів.

Усім іншим їздити автомобілем із європейською реєстрацією в умовах війни заборонено. За користування такими автомобілями передбачено великий штраф (близько 170 тисяч гривень).

Якщо громадянин України пригнав авто з метою розмитнення, то йому необхідно прибути до зони митного контролю в термін від 5 до 10 днів. 5 днів – якщо автівку розмитнюватимуть у тій самій області, в якій перетинали кордон, 10 днів – якщо авто розмитнюватимуть в іншій області.

Хто має право їздити нерозмитненим авто під час війни

За словами юриста та адвоката Ростислава Кравця нульове (пільгове) розмитнення у 2023 році надається для автомобілів, які завозять в Україні на потреби військових, але для цього потрібне спеціальне звернення від конкретної частини військовослужбовців.

– Автомобіль можна ввезти в Україну майже з нульовим розмитненням, якщо є відповідне звернення від військовослужбовців та конкретної частини. Решта українців мають сплачувати податки, – зазначає Кравець.

Зазначимо, що зараз у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №9058, який передбачає повернути нульове розмитнення для учасників бойових дій і членів їхніх сімей. Але поки що законопроєкт не ухвалено.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin