Вінниця
27.07.2024
18.77° C
Вгору

У Вінниці нові об’єкти отримають статус культурної спадщини: які саме?

Скоро у Вінниці збільшиться кількість об’єктів культурної спадщини історії та мистецтва. Серед об’єктів, які можуть отримати новий статус, визначено стрілецький цвинтар вояків Галицької Армії та Армії УНР, а також пам’ятник ліквідаторам та жертвам Чорнобильської катастрофи. Відповідна документація, розроблена департаментом архітектури та містобудування міської ради у співпраці з Музеєм Вінниці, зараз знаходиться на етапі затвердження.

«Історичні, археологічні, архітектурні, монументальні… Пам’ятки поповнять вінницький культурний ландшафт та охоронятимуться Законом, не даючи шансу на забуття подій як із життя міста, так й України в цілому. Іноді вони важкі, часто трагічні, але пам’ять про них однаково важлива для ідентифікації себе у сучасному світі, – каже головний архітектор Вінниці Євген Совінський. – Присвоєння кладовищу вояків Галицької Армії та Армії УНР та пам’ятнику ліквідаторам та жертвам Чорнобильської катастрофи нового статусу – це продовження процесу, який ми цього року активізували. Його мета – вишукати у міському просторі маркерні об’єкти, які матимуть найвищий ступінь охорони та популяризації».

Євген Совінський зазначив, що така робота проводиться вперше після 1997 року. На сьогодні у Вінниці статус пам’яток культурної спадщини мають 201 об’єкт.


Для довідки:

Стрілецький цвинтар вояків Галицької Армії та Армії УНР – одне з найбільших захоронень на Поділлі періоду Перших визвольних змагань. Науковці припускають, що у 1919-1920 роках вічний спочинок тут знайшли щонайменше дві тисячі вояків, серед них – видатний український критик та публіцист, поручник Микола Євшан (Федюшко). Прах Героїв був виявлений під час археологічних робіт пошукового центру «Доля» та Центру історії Вінниці у 2020 році.

Пам’ятник ліквідаторам та жертвам Чорнобильської катастрофи встановили навпроти Центрального автовокзалу Вінниці у 1996 році. Він був одним із перших в Україні місць пам’яті на честь тих, хто врятував світ від атомного лиха у 1986 році. Авторами монумента стали скульптор Юрій Козерацький та архітектор Ігор Єзерський.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin