Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

«Укрзалізниця» запускає жіночі купе ще в чотирьох поїздах: на яких рейсах?

«Укрзалізниця» розширює проєкт жіночих купе і додає їх ще до чотирьох поїздів.

Проєкт розширять 15 листопада. 

Купе будуть у потягах:

  • № 17/18 Харків — Ужгород;
  • № 29/30 Київ — Ужгород;
  • № 3/4 Запоріжжя — Ужгород;
  • № 26/236 Одеса — Рахів.

Купити квитки в жіночі купе можна в застосунку «Укрзалізниці» з 27 жовтня. Місця відповідно маркуються в застосунку, а посадка до таких купе відкрита тільки жінкам і дітям до п’яти років включно. Вартість проїзду в жіночих купе не відрізняється від стандартної.

Голова правління «Укрзалізниці» Євген Лященко розповів, що в середньому такі купе заповнюються на 93%. За чотири місяці продали вже 25 тисяч квитків.

«Укрзалізниця» з 30 червня запустила жіночі купе в тестовому режимі. Вагони з жіночими купе курсуватимуть на чотирьох напрямках: Харків – Ясіня, Дніпро – Трускавець, Київ – Ужгород і Київ – Кривий Ріг.

У 2010 році компанія вже запроваджувала таку послугу, але вона не мала попиту, адже була доступною тільки в касах, відзначили в УЗ.

До ідеї впровадження жіночих купе повернулися у 2021 році, розповідає Олександр Шевченко. Упродовж кількох місяців в УЗ працювали над розвитком мобільного застосунку, щоб можна було додати нову опцію.

Петицію з вимогою запровадити окремі вагони для жінок і чоловіків у потягах «Укрзалізниці» зареєстрували в травні 2023-го. Автори петиції пропонують додати принаймні по одному роздільному вагону на довгих рейсах, які перебувають у дорозі довше як шість годин.

У Європі існують окремі жіночі вагони в потягах, зокрема в Чехії й Німеччині. Критики такого підходу кажуть, що таке розділення, навпаки, нормалізує насильство, а жінок, які не користуються жіночими вагонами, сприйматимуть як відкритих для сексуального контакту.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin