Вінниця
08.09.2024
13.44° C
Вгору

Генсек НАТО Столтенберг прибув до Києва з неоголошеним візитом й зустрівся з Зеленським: головні заяви

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг прибув із неоголошеним візитом до Києва. Він уже зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським.

“Для мене велика честь повернутися до Києва, столиці великої нації України. І зараз це місто займає особливе місце в серцях вільного світу”, — наголосив очільник Північноатлантичного альянсу на прес-конференції за підсумками зустрічі з президентом Зеленським

Він пригадав поїздку в Україну у квітні, коли обговорювалася підготовка до саміту НАТО у Вільнюсі й український контрнаступ.

“Зараз же ваші сили рухаються вперед. Вони стикаються з жорстокими боями, але поступово відвойовують позиції. Кожен метр, який повертають українські війська, — це метр, який втрачає Росія”, — наголосив Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО заявив, що є різкий контраст: українці борються за свої родини, своє майбутнє, свою свободу, Москва ж бореться за імперські манії.

“Тим часом Росія відіграє все меншу роль на світовій арені, відрізана від міжнародних ринків, не бере участі в міжнародних самітах і зменшує прагнення отримати зброю від таких режимів, як Іран і Північна Корея”, — сказав Столтенберг.

Україна близька до НАТО, як ніколи

Столтенберг наголосив, що після липневого саміту у Вільнюсі всі члени Альянсу погодилися, що Україна вступить до НАТО. І ухвалили “три історичні рішення, щоби перетворити це на реальність”.

“По-перше, ми скоротили ваш шлях до НАТО з двох до одного кроку, скасувавши вимогу щодо Плану дій щодо членства. По-друге, ми погодили програму забезпечення повної оперативної сумісності українських збройних сил з вашими майбутніми союзниками, повністю перейнявши доктрину і техніку НАТО. Це частина великого пакета підтримки вартістю сотні мільйонів євро щорічно. По-третє, ми зміцнюємо наші політичні зв’язки до безпрецедентного рівня, створили Раду Україна — НАТО, куди ми приходимо, щоб знайти підтримку і разом ухвалювати рішення”, — зазначив генсек.

Він нагадав, що Рада вже збиралася на важливі консультації, в тому числі з питань безпеки в Чорному морі, і незабаром зустрінеться знову.. За його словами, ці три рішення означають, що Україна зараз ближча до НАТО, ніж будь-коли раніше. Столтенберг також додав, що НАТО здійснює спільні закупівлі вже багато років.

“Я можу підтвердити, що НАТО уклала рамкові контракти на 2,4 мільярда євро на основні боєприпаси, в тому числі на 1 мільярд євро на тверді замовлення. Це стосується таких засобів, як 155-міліметрова артилерія, протитанкові керовані ракети та боєприпаси для основних бойових танків. Це допоможе союзникам поповнити свої запаси, продовжуючи підтримувати ваші вимоги”, — сказав генсек.

Раніше стало відомо, що до Києва прибув міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

Нагадаємо, що сьогодні, 28 вересня, зранку міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс вперше приїхав до України та зустрівся з президентом Володимиром Зеленським. Так само відвідав Київ і очільник штабу оборони Великої Британії адмірал Ентоні Радакін.

“Дякую за потужну фінансову, оборонну, гуманітарну підтримку України! Наша співпраця у військовій сфері суттєво розширює можливості українських воїнів на полі бою“, — сказав Зеленський.

Шаппс запевнив, що Україна “залишається на вістрі” уваги британців і стоятиме разом до закінчення війни.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin