Вінниця
27.07.2024
18.63° C
Вгору

Українців закликають бути готовими до блекаутів: як підготуватись до зими 2023-2024

Минулий зимовий сезон для енергосистеми України був дуже важким. З жовтня 2022 року росія почала систематично обстрілювати енергетичні об’єкти, залишивши Україну майже без електроенергії. Як результат, були введені графіки планових, аварійних та екстрених відключень світла в усіх регіонах.

Потужність енергосистеми України зменшилася на 68%. Потужності ядерної генерації – на 44%. Потужність гідроелектростанцій зменшилася на 29%. 42 з 94 найважливіших високовольтних трансформаторів були пошкоджені або повністю знищені.

Незважаючи на те, що рівень роботи ППО за рік зріс у рази, ми маємо пам’ятати, що наступна зима може бути складнішою за минулу. Адже зараз енергетичні експерти прогнозують, що наступна зима може бути страшнішою за минулу: протягом року окупанти 271 влучили в енергетичні об’єкти України, чим нанесли колосальних збитків енергосистемі країни, тому відновити усі необхідні потужності до початку опалювального сезону неможливо.

Також за словами прем’єра Дениса Шмигаля, в Україні немає жодної ТЕС чи ГЕС, яка б узимку не зазнала ворожих атак.

Речниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони Півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що росіяни планують знову спробувати атакувати енергетичну та іншу критичну інфраструктуру нашої держави, пов’язану з осінньо-зимовим періодом, коли буде підключений опалювальний сезон. Це може статися вже найближчими місяцями, а саме восени та взимку. 

“Цілком імовірно певний час ворог буде економити ракети, для того, щоб готуватися до інших заходів та дій більш потужних та масованих”, – сказала вона. 

Водночас представник Головного управління розвідки Міноборони України генерал-майор Вадим Скібіцький розповів, що Росія вивчає наші енергетичні об’єкти. Зокрема, Кремль шукає вразливі місця та розташування наших систем протиповітряної оборони.

Окупанти розгорнули майже 50 пускових установок ракетного комплексу “Іскандер” уздовж кордону з Україною. Окрім цього, не забуваймо, що зростання ракетоносіїв у морі та підняття у небо бойової авіації противника – питання кількох годин.

Представник ГУР МО Андрій Юсов наголосив, що таких, як у 2022 році, масових ракетних обстрілів України цього року не очікується. Водночас Юсов попередив про потенційну загрозу комбінованих ударів окупаційних військ за допомогою ракет і дронів. Проте ми пам’ятаємо, який підлий ворог воює проти нас та які неочікувані військові рішення може приймати керівництво росії.

“Я б радив всім українцям готуватися до того, що наступна зима буде складною. Такою ж або навіть складнішою, ніж минула. Ми не можемо передбачити, що буде відбуватися”, – зазначив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Отже, як ми можемо підготуватись до зими та забезпечити увесь необхідний побут у разі обстрілів та відключення комунікацій?

Окрім базових рекомендацій тримати телефони, павербанки та ліхтарики зарядженими існує ще низка заходів, які бажано вжити, аби убезпечити себе, родину та ваш побут від труднощів під час можливого блекауту взимку.

 

 

Теплий одяг

 

 

Краще завчасно забезпечити себе та свою родину теплим одягом на випадок відключення опалення. Якісна термобілизна також стане чудовою паличкою-виручалочкою.

Як вибрати термобілизну?

  • Віддавайте перевагу туристичним брендам.
  • Одягайте два шари термобілизни:

Перший шар, призначений відводити вологу, має бути з синтетичного матеріалу.

Другий шар – тонкий фліс або синтетичний матеріал з додаванням вовни – має зігрівати.

  • Не плутайте перший і другий шари термобілизни. Якщо одягнути лише фліс, волога не буде виходити й ви швидко спітнієте.

 

  • Як зігрітися, якщо ви, замерзнувши, зайшли у приміщення:
  • не ставайте відразу до гарячої батареї чи не пірнайте в гарячу ванну, адже відновлення має бути поступовим;
  • не пийте алкоголь: він підсилює обмін речовин та сприяє тепловіддачі;
  • зніміть мокрий одяг;
  • одягніть теплі вовняні речі;
  • укрийтеся ковдрою;
  • випийте теплого молока або чаю.

Якщо у приміщенні відсутнє опалення, можна скористатись грілкою. Які види грілок існують?

  • більш дешевий варіант – звичайна грілка для наповнення гарячою водою  (на кілька годин);
  • якщо немає можливості купити грілку, замість неї можна використати звичайну пластикову пляшку з гарячою водою (але не окропом);
  • можна придбати хімічну грілку (одноразова, призначена для зігрівання в критичних випадках рук чи ніг упродовж 5-6 годин). До голого тіла її прикладати не можна – обов’язково має бути шар одягу;
  • найдорожчий варіант –  каталітична грілка (на 5-6 годин, зручна, невеликого розміру). Заправляють її бензином для запальничок.

 

 

 Як утеплити помешкання своїми руками, якщо відсутнє опалення?

 

 

Прибрати щілини у вікнах та дверях. Вікна навіть без щілин є головним джерелом тепловтрат у квартирі (15%). А якщо щілини є, то “йтиме” до 30% тепла. Для цього щілини закладають ватою, поролоном, паперовими смужками або тканиною. Також між рамами можна позначити адсорбент поглинання вологи. Наприклад, активоване вугілля, силікагель, сіль чи соду. Поверх імпровізованого утеплювача клеять ізострічку або малярський скотч. Відкривати утеплене у такий спосіб вікно не можна.

Утеплити поверхні. На підлогу потрібно покласти килим. По можливості килими слід розвісити і на стінах, особливо на зовнішніх. Також можна накрити теплими пледами або ковдрами дивани та крісла. Текстиль зберігатиме в собі тепло та поступово віддаватиме його в навколишнє середовище. Важливим є і тип тканини – підійдуть трикотаж, махрові тканини та інший щільний текстиль. Постільну білизна рекомендується використовувати з махрових тканин, така довше зберігає тепло. Кімната без текстилю остигає за 1-2 години, приміщення з ним тримає тепло протягом 3-5 годин.

 

 

 

Як зробити Інтернет у домі не залежним від наявності електрики

 

 

В умовах планових або аварійних вимкнень електроенергії  українці шукають способи зробити свій дім автономним, не залежним від того, є струм чи ні. Це стосується й інтернету. Розповідаємо, які є способи бути “в мережі” навіть після того, як удома вимкнули світло.

 

Спосіб 1.  Безперебійний інтернет від провайдера 

Дізнайтесь у компанії, яка надає вам послуги Інтернету, чи передбачила вона можливість доступу до мережі за відключення електроенергії.  Є два варіанти:

PON-технологія. При вимкненні електроенергії інтернет продовжують надавати телеком-оператори, які використовують PON-технологію (Passive Optical Network). Безперебійність забезпечують за допомогою волоконно-оптичного кабелю. У більшості випадків локальні провайдери використовують оптоволокно для підведення інтернету від свого обладнання до точки розподілу інтернету серед користувачів, тобто комутатора в будівлі. Зазвичай їх встановлюють у підвалі або на даху багатоквартирного будинку. А вже від нього прокладають з’єднання до кожної квартири. Однак, щоб інтернет працював і без світла, цей комутатор треба “підживити”. Ідеальним рішенням стане блок безперебійного живлення з акумулятором. 

Важливо: не завжди провайдер робить це з власної ініціативи і власним коштом. Часто мешканці будинку або під’їзду самі звертаються до компанії з такою ініціативою та встановлюють обладнання для безперебійного живлення за свої гроші.

ADSL-технологія. Деякі компанії, наприклад “Укртелеком”, мають стару технологію ADSL, яка через аналогову телефонну лінію дозволяє користуватися зв’язком та інтернетом. Це працює завдяки мідному кабелю, до якого під’єднані домашні стаціонарні телефони. Проте, ADSL-технологія, як і телефонна лінія, працюватиме тільки у випадку, якщо заживлена/енергонезалежна АТС (автоматична телефонна станція).

Ви перевірили й дізналися, що ваш оператор передбачив стабільність мережі й у випадку відсутності світла? Чудово. Однак далі варто адаптувати обладнання у вашій квартирі. Бо Wi-Fi буде доступним, тільки якщо ви облаштуєте резервне живлення для домашнього роутера через павербанк, блок безперебійного живлення або інші пристрої.  В іншому випадку інтернет працюватиме тільки на одному пристрої, до якого ви безпосередньо приєднаєте оптоволоконний кабель. 

Як заживити роутер, аби він працював без світла 

Щоб забезпечити роутер живленням, спершу подивіться на задній панелі вашого роутера або маршрутизатора, яка напруга йому потрібна. Найчастіше – це 9 або 12 вольт (рідше – 5 вольт). 

Далі вам потрібні: 

Павербанк.  На пристрої прочитайте, чи вистачить його для живлення вашого роутера. Потужність вказується літерами Вт або W.

Кабель-перетворювач USB 5В/DC 9B або USB 5В/DC 12B. Він перетворить напругу на виході з вашого павербанка на ту, яка необхідна вашому роутеру або маршрутизатору. Тож який саме кабель купувати – 9 або 12 вольт – теж залежить від того, яку напругу споживає ваш роутер або маршрутизатор. Бувають також дроти з перемикачем між 9 і 12 вольт. Найчастіше в роутерів однаковий DC-роз’єм – 5,5 міліметрів. Однак перед тим, як придбати кабель, зверніть увагу, який роз’єм у вашого пристрою.  

Якщо у вас два пристрої, необхідно два кабелі й два павербанки, або два кабелі й один павербанк з двома USB-роз’ємами.

 

Спосіб 2. Супутниковий інтернет: Starlink або компанії-аналоги

Це майже 100% гарантія доступності інтернету. Але є й мінуси — висока вартість та часто низька швидкість. Замовити обладнання можна на офіційному сайті  Starlink.

Щоб супутниковий інтернет працював, теж потрібне безперебійне живлення обладнання.  А крім цього, відповідні умови: широкий огляд неба без дерев та високих будівель.  Найкраще – дах будівлі або відкритий балкон високих поверхів багатоквартирного дому.

Окрім Starlink,  є й інші провайдери, які забезпечують супутниковий інтернет, наприклад, український DataGroup та голландський Inmarsat. 

Інструкції розроблено спільно із Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України

 

 

Альтернативні джерела енергії

 

 

Можна завчасно придбати портативну міні-електростанцію або генератор. 

На піку популярності наразі генератори. Вони бувають двох типів: бензинові та дизельні. Перші – доступніші, та все одно придбати таку “машинерію” не кожному по кишені.

Ще одне популярне нині джерело енергії – павербанки. Багато хто вирішив придбати таке приладдя, в тому числі для ноутбуків. Популярні також спеціальні сонячні міністанції. Ціни на них останнім часом теж зросли в кілька разів.

Також пам’ятаймо: чим ближче буде опалювальний сезон, тим вище будуть встановлені цінники на такі девайси.

Також не забувайте під час відключення світла вдома вимикати з розеток побутові електричні прилади, аби уникнути перепадів енергії під час відновлення подачі електроенергії!

 

Аптечка

 

 

Потурбуйтесь, аби у вашій аптечці були усі необхідні медикаменти та предмети для надання первинної домедичної допомоги, а також ліки на випадок захворювань. Вчасно перевіряйте строки придатності ліків та поповнюйте необхідні запаси.

Зокрема, лікарі стверджують, що за останній час стали більш частими випадки ГРВІ, кишкових інфекцій, травмування.

Нижче вас чекає список медичних препаратів, яким точно варто знайти місце в домашній аптечці на період блекауту.

Для боротьби з кишковою інфекцією:

  1. Препарати для регідратації. Вода Рео, регідрон, хумана електроліт (для дітей).
  2. Спазмолітики. Спазмалгон, ріабал, спазмомен, но-шпа
  3. Протиблювотні. Церукал, осетрон.
  4. Протидиарейні. Смекта, ентерол та лінекс.
  5. Сорбенти. Сорбекс, полісорб, атоксил.

Для лікування ГРВІ:

  1. Жарознижуючі: парацетамол, нурофен, аспірін упса.
  2. Від нежитю: будь-які краплі судиннозвужуючі (називін, мераліс і тд), аквамаріс чи хʼюмер – промивати ніс.
  3. Від болю у горлі. Льодяники стрепсілс, спрей тантум-верде, лісобакт, септефріл.
  4. Відхаркувальні: лазолван, амброксол.

Інше:

  1. Знеболюючі. Нурофен, дексалгін.
  2. Протиалергійні: еріус, цетиризин.

 

 

Якими продуктами найкраще запастись

 

 

Подбайте про поживні харчі тривалого зберігання. За потреби, їх можна взяти з собою в укриття. Бажано, щоб ці продукти не потребували багато води для приготування. 

  • сублімовані продукти (каші, супи, локшина);
  • консерви м’ясні, рибні, овочеві;
  • хлібці та печиво;
  • горішки;
  • шоколад;
  • сухофрукти;

Також подумайте, які продукти споживаєте ви та ваша родина. Зробіть триденний продуктовий запас для дому.

Навіть за умов відсутності електрики тримайте їжу в холодильнику: він ще кілька годин після відключення зберігатиме холод. Намагайтеся якомога менше відчиняти дверцята. Спершу з’їжте продукти, які швидко псуються. 

Якщо на вулиці низька температура, їжу можна тримати на дворі або на балконі.

 

 

Що приготувати, коли немає електроенергії/газу

 

 

 

Деякі крупи не обов’язково варити, а достатньо залити водою та залишити на деякий час. Тож на випадок блекауту або іншої надзвичайної ситуації радимо мати їх в запасі.

 

Каші, для приготування яких потрібен окріп:

  • Ячна каша

Залити кип’яченою водою і залишити на 2-3 години.

  • Пшоняна каша

Залити окропом і почекати 1 годину для настоювання.

  • Пшенична каша

Залити окропом і закутати посудину в ковдру, аби зберігалося тепло.  Почекати 30-50 хвилин для настоювання.

  • Булгур

Не варити можна булгур середнього або дрібного розміру. Дрібний булгур настоюється в окропі 20 хвилин, середній – 40 хвилин.

 

Каші, для приготування яких достатньо холодної води (кефіру або молока):

  • Гречана каша

Коричнева гречка продається в магазинах уже готова. На пакуванні зазначено, що вона обсмажена й висушена. Якщо немає газу та електрики, крупу можна заздалегідь замочити водою кімнатної температури, молоком або кефіром. Вона має настоюватись від 5 до 10 годин. Тому краще замочувати її на ніч.

  • Перлова каша

Цю крупу можна заливати як окропом, так і звичайною водою. Але настоюватися в холодній воді вона має від 10 до 24 годин. Тому краще залити її звечора.

  • Кускус

Крупу, залиту холодною водою, достатньо залишити на 20-30 хвилин для приготування. За наявності гарячої води  вистачить 5-10 хвилин.

  • Вівсянка (або вівсянка в пластівцях)

Для приготування в холодній воді залишити настоюватися на 30 хвилин або годину. В окропі – достатньо 20 хвилин.

  • Манна каша

Залийте манну кашу холодною водою або молоком, накрийте та дайте настоятись 15-20 хвилин.

  • Кіноа

Залити холодною водою й залишити на ніч.

Усі перелічені каші також можна готувати в термосі. Одна година кипіння на плиті дорівнює 4-5 годинам настоювання в термосі.

 

Як правильно зробити запас води та як можна очистити воду самостійно

 

 

На випадок відсутності центрального водопостачання завжди майте запаси питної та технічної води вдома. Розрахуйте запас відповідно до кількості членів вашої родини. Одній дорослій людині потрібно на добу: 

  • 3 літри питної води (включно з рідиною, яку споживаємо з їжею);
  • 10-12 літрів для гігієни та для приготування їжі.

Упевніться, що у вас є запас води для себе та родини щонайменше на 72 години.

Обов’язково позначайте ємності бірками: «Вода знезаражена для пиття», «Вода для технічних потреб», «Вода для господарських потреб» тощо.

Якщо немає фасованої бутильованої питної води, використовуйте питну воду з колодязів, шахтних криниць, пунктів розливу питної води (зокрема пересувних), якщо такі є, та з бюветів. Їх адреси шукайте на сайті місцевого водоканалу. 

Якщо вода в кранах відсутня довго або ви не зробили запаси заздалегідь, ось поради, які можуть допомогти. 

 

Де брати воду для харчового вживання

Важливо: усі ці способи очистки води не дають 100 % гарантії, що вода буде безпечна, але вона все одно може врятувати від зневоднення.

 

Метод кип’ятіння

Для пиття та приготування їжі прокип’ятіть воду з альтернативних джерел: колодязів, бюветів, пунктів розливу. Це ефективний метод її знезараження. Кип’ятити потрібно не менше 10 хвилин від моменту закипання. Але навіть при зберіганні її в чистій та добре закритій ємності термін придатності не перевищує однієї доби.

 

Фільтри для води

Уже зараз придбайте кілька фільтрів для води й очищуйте воду з колодязів, бюветів додатково після кип’ятіння. 

 

Туристичні таблетки для дезінфекції води

Можна продезінфікувати воду таблетками, що містять хлор, йод, діоксид хлору або інші дезінфекційні засоби. Такі таблетки можна придбати в туристичних магазинах, аптеках. Однак чітко дотримуйтеся інструкції щодо застосування.

 

Дезінфекція активованим вугіллям

На літр води треба 4-5 пігулок. Їх треба подрібнити, завернути в марлю й опустити в ємність з водою на 6-12 годин. Така знезаражена вода буде придатна до вживання не більше трьох діб.

 

Дезінфекція йодом 

Увага! Перед застосуванням цього методу проконсультуйтеся зі своїм лікарем! Йод може бути небезпечними для вагітних жінок, людей з проблемами щитоподібної залози та тих, хто має алергію на йод. 

На літр води —  3-4 краплі йоду. Після цього її треба пропустити через фільтр і почекати годину перед тим, як пити. Однак у воді відчуватиметься запах і присмак йоду. Пити таку воду довго не можна.

 

Альтернативні способи освітлення приміщення

 

 

Через перебої з електропостачанням і загрозу ймовірного блекауту українцям радять запастись альтернативними джерела освітлення. 

Можна зробити запас свічок та/або акумуляторних ламп. Якщо вам зручніше користуватись акумуляторними лампами, прослідкуйте, аби вони вони завжди були заряджені.

Також розберемось, які види свічок існують та чим вони відрізняються.

 

Свічки з бджолиного воску 

Найбільш екологічні, безпечні та без різкого запаху. Такий віск практично не горить, а тільки плавиться. При горінні не залишає кіптяви. 

Іноді до складу маси додають частку парафіну в строгому процентному співвідношенні, щоб не порушити природні властивості воску. Однак якщо на восковій свічці є горизонтальні тріщини і вона легко кришиться – значить, у ній більше 30% парафіну. 

Час горіння залежить від розміру, однак найменші з магазину горять до години. 

 

Свічки з рослинного воску (стеаринові) 

Стеарин виробляється з різних олій, наприклад, пальмової. Стеаринові свічки легко розпізнати: вони матові, а після згоряння утворюється прозорий шар з малюнком, схожим на сніжинки. 

  • Свічки з пальмового воску. Твердий і нежирний матеріал. Горить практично без запаху. Однак крихкий – його легко зламати.
  • Свічки з соєвого свічного воску. Матово-білого кольору, при нагріванні матеріал стає рідким і прозорим з “молочним” запахом.
  • Свічки з кокосового воску.  Дорожчі за пальмові і соєві, горять також довше за інші (1 см – до 5 годин) . Однак їх рідко можна знайти у магазинах.

Такі свічки виділяють концентрований аромат, тому їх рекомендується застосовувати у великих приміщеннях.

 

Парафінові свічки

Парафін – продукт перегонки нафти. Без домішок і без додаткового очищення він має неприємний запах. Є свічки, зроблені з парафіну високого очищення, ті, в які додають ароматизатори. 

Чим більше в складі свічки погано очищеного парафіну, тим більше кіптяви, будуть нерівномірне полумʼя і чорний “наліт” під час горіння. 

Зловживати парафіновими свічками, спалюючи їх одну за одною, не варто. Краще робити невеликі перерви та провітрювати приміщення.

Їхній єдиний плюс – дешево. Ціна на парафінову свічку найменшого розміру стартує від 20 грн.

Час горіння залежить від розміру, однак найменші згорають за півгодини.

 

Гелеві свічки

Їх виготовляють з гелеподібних мінеральних олій або гелеподібних синтетичних вуглеводнів. Ці свічки безпечніші, ніж ті, які зроблені з технічного парафіну. Але в гелевих свічках є нюанс – декоративний наповнювач. При згорянні тканина і пластмаса можуть виділяти неприємний запах, до того ж вони легко спалахують і вогонь може стати неконтрольованим. Тому краще купувати гелеві свічки з камінцями, які не займуться.

 

Час горіння – в середньому 4 години (але залежить від розміру).

 

 Повний бак палива в автомобілі

 

 

Ця порада стосується не лише труднощів, пов’язаних з можливим блекаутом, а взагалі з продовженням війни. Якщо ви маєте автомобіль, краще всього намагатись не залишати паливний бак пустим. Ви маєте завжди бути готовим до непередбачуваних ситуацій, оскільки війна триває, а ворог, який воює проти нас, підступний.

 

 Дозвілля дітей під час відключень світла та інших комунікацій

 

 

Подбайте про корисно проведений час дітей під час відключень комунікацій удома. Оскільки сучасне покоління часто буває залежним від інтернету та сучасних гаджетів, завчасно продумайте, яке дозвілля можна влаштувати дітлахам за відсутності можливості користуватись телефонами, соцмережами тощо. 

Наведемо кілька прикладів ідей для розваг із дітьми під час блекауту:

 

Театр тіней

Тут можна проявити фантазію та згадати різні цікаві історії чи придумати їх самому. І “озброївшись” ліхтарем та підручними предметами, влаштувати на стіні цілу виставу. Героїв спектаклю можна зобразити й руками. Дитині буде весело.

 

Пограти в “Вірю – не вірю”

Хтось з учасників називає цікаві факти, а інші повинні вгадати, чи правда це, чи ні. Кількість гравців – від трьох людей і більше. Найдопитливіших можна нагородити символічними призами, а для тих, хто програє, можна підготувати якісь смішні завдання.

 

Збудуйте намет чи облаштуйте хатину у вігвамі

Це може бути ваше секретне місце, збудоване зі стільців, подушок та покривал. Прикрасити його можна гірляндами та взяти з собою в середину ліхтарик.

 

Ляльковий театр власноруч

Намалюйте на листі паперу чи картону героїв, розмалюйте, виріжіть їх та склейте, щоб придати форму. Одягаємо персонажів на пальці й розігруємо виставу. Звісно, можна обирати і звичні іграшки дитини.

 

Настільні ігри

Час подивитися на поличку, може там вас чекають давно придбані карткові чи настільні ігри, пазли. Сміливо беремо те, що подобається найбільше, та йдемо розважатися.

 

Вигадати історію разом

Дорослий починає історію, а дитина повинна додумати її кінець. Так з’являються справжні нові казки. Ви навіть можете разом намалювати книжку або додати ілюстрації до розповіді.

З більш дорослими дітьми можна ще й потренувати пам’ять: перший учасник називає два слова чи словосполучення, інші додають по два своїх, але кожний повторює разом зі своїми словосполученнями всі попередні слова. Виходить дуже смішна історія. З гри вибуває той, хто не може згадати всю розповідь з початку.

 

Вивчення мови

Покращуйте українську, англійську чи будь-яку іншу мову. Хтось з учасників може назвати слово, а інші повинні вгадати, що саме воно означає. Разом в ігровій формі можна легко поповнити словниковий запас, який стане у пригоді в майбутньому.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin