Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

Ілон Маск: всидіти на двох стільцях або важкий вибір бізнесмена

Минулого року американський підприємець Ілон Маск, за інформацією в новій біографії авторства Волтера Айзексона, наказав вимкнути супутникову мережу Starlink уздовж узбережжя окупованого Криму. Це було зроблено з метою запобігти можливій атаці України на російський Чорноморський флот. Інформація про це надійшла від CNN на основі уривків з цієї книги, яка вийде 12 вересня у видавництві Simon & Schuster, – повідомляє BBC.

За словами автора біографії, бізнесмен прийняв рішення вимкнути супутникову мережу Starlink через свої побоювання стосовно можливості ядерної відповіді з боку Росії на масований удар по Чорноморському флоту. Маска переконав російський високопосадовець, але не вказано, хто саме це був.

Українські чиновники, за ствердженнями, намагалися переконати Маска змінити своє рішення, але він відмовився від цього. Він вказав, що Starlink призначений для інших цілей, а саме для надання доступу до Інтернету і розваг, а не для використання в військових діях.

Окрім того, що побоювання щодо “міні-Перл-Гарбора” в Криму, як висловився Маск, не справдилися, цей епізод дійсно відкриває унікальне становище, в якому опинився керівник SpaceX і Tesla. Він став важливим посередником у війні Росії проти України. Це відображається на відносинах між Сполученими Штатами та Росією. Американські чиновники не могли ігнорувати вплив Маска в цій ситуації, яка стосується міжнародної безпеки і геополітичних питань.

Незадовго перед російським вторгненням, Росія вимкнула зв’язок в Україні. Маск надав українцям супутникові термінали Starlink від SpaceX, вартістю мільйони доларів. Вони були важливими для військових операцій ЗСУ. Проте, коли Україна почала використовувати Starlink для атак на російські сили, Маск почав сумніватися у своєму рішенні. Заступник прем’єр-міністра України Михайло Федоров просив Маска відновити зв’язок для підводних дронів. Маск обговорював це питання з радником президента США з національної безпеки Джейком Салліваном, генералом Марком Міллі та російським послом у США.

Відповідь Ілона Маска

Бізнесмен Маск і його представники поки що не надали коментарі до публікації CNN. Телеканал підкреслює, що немає незалежних підтверджень версії, викладеної у біографії Волтера Айзексона. Проте, в минулому було повідомлено про проблеми зі зв’язком Starlink українських військових на лініях фронту.

Зазначено в біографії Маска, що він дійсно побоюється можливості сприяти ескалації війни в Україні. Ці побоювання впливають на його дії. Маск вважає, що атака на Крим Україною “зайшла б надто далеко” і може призвести до “стратегічної поразки”.

За словами Ілона Маска, SpaceX витратила десятки мільйонів доларів своїх коштів на доставку супутникового обладнання в Україну. Проте у жовтні 2022 року компанія повідомила Пентагону, що більше не буде сплачувати рахунки за це супутникове обладнання.

Однак пізніше Маск змінив свою позицію.

“Чорт з ним… попри те, що Starlink досі втрачає гроші, а інші компанії отримують мільярди доларів платників податків, ми просто будемо продовжувати безплатно фінансувати уряд України”, – заявив він тоді.

За словами Волтера Айзексона, SpaceX врешті-решті уклала угоду з урядами США та Європи на початку 2023 року щодо оплати ще 100 тисяч нових супутникових терміналів для України.

У жовтні 2022 року Маск опублікував у Twitter свій мирний план щодо припинення війни в Україні, в якому він запропонував українцям відмовитися від Криму, забезпечити його водою, провести референдуми на окупованих росіянами територіях під контролем ООН і надати Україні статус нейтральної держави. Проте після хвилі критики Маск заявив, що він все ще підтримує Україну, але побоюється ескалації війни.

У Офісі президента України відзвітували на статтю CNN. Радник керівника ОП, Михайло Подоляк, висловив думку, що іноді помилка – це більше, ніж просто помилка. За його словами, не дозволяючи українським безпілотникам знищити частину російського військового флоту через втручання у Starlink, Ілон Маск дозволив цьому флоту обстрілювати українські міста ракетами “Калібр”.

“У підсумку гинуть цивільні, діти. Це ціна коктейлю невігластва і великого его”, – написав Подоляк у своєму твіттері.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin