Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

В області поширюється загроза сказу: детальна інформація

Департамент охорони здоров’я Вінницької міської ради, наголошує, що в області розповсюджується хвороба сказ.

Сказ – це гостре інфекційне захворювання, яке характеризується швидким ураженням центральної нервової системи. Зазвичай люди можуть підхопити його через укус зараженої тварини, інколи через контакт без укусу – подряпини, подразнення шкіри або відкриті рани, які потрапили у слину інфікованої тварини. 

Сказ – це невиліковна хвороба, тому обережність та обачність при поводженні з тваринами мають бути основними правилами для всіх людей.

Протягом перших 8 місяців поточного року на Вінниччині було підтверджено 78 випадків сказу серед тварин. Це в 2,4 рази більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зареєстровано лише 33 випадки.

Вогнища сказу серед тварин у 2023 році були зафіксовані у всіх районах області. Зокрема, у Гайсинському районі був 21 випадок, у Вінницькому – 19 випадків (з них 1 випадок в місті Вінниця, і це стосується кота), Тульчинському – 15 випадків, Жмеринському – 12 випадків, Могилів-Подільському – 7 випадків, а також на території Хмільницького району – 4 випадки.

У 2023 році були зареєстровані випадки сказу у наступних тварин:

  • 28 собак
  • 37 котів
  • 12 лисиць
  • 1 корова

У випадку виявлення тварин з ознаками сказу негайно повідомте Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області за номером (0432) 65-88-00.

Важливо пам’ятати, що єдиним засобом запобігання захворюванню на сказ є щеплення. Курс щеплень має бути призначений лікарем за певною схемою. Антирабічний імуноглобулін надає тимчасовий пасивний імунітет, тоді як вакцина формує стійкий імунітет через 2-3 тижні, але на довший термін.

Профілактика сказу:
•Дотримуватися правил утримання собак, котів та інших тварин, щорічно робити їм щеплення проти сказу;
•Уникати контактів з дикими та безпритульними тваринами; роз’яснювати це дітям, щоб уникнути зараження не тільки сказом, але й іншими небезпечними захворюваннями;
•Проявляти насторогу у разі незвичної поведінки тварини або без причини агресивної поведінки будь-якої домашньої тварини та повідомляти про це Держпродспоживслужбу;
•При виявленні трупів тварин не чіпати їх, а повідомити Держпродспоживслужбу;
•За твариною, що покусала або подряпала людину потрібно встановити 10-денне спостереження;
•Здійснювати пероральну імунізацію диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом розкидання приманок з вакциною.
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin