Вінниця
08.09.2024
14.73° C
Вгору

“В темному морі ми не одні”: як грітиметься Вінниччина в майбутні холоди

Після початку повномасштабного наступу КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» активно співпрацювало з міжнародними донорами. Як повідомляє міська рада, навіть мали змогу отримати значну кількість гуманітарної допомоги від закордонних партнерів. Вона включала в себе генератори різної потужності, старлінки, сталеві засувки, труби та екскаватори. Крім цього, за кошти міжнародних донорів, були встановлені економайзери на двох котельнях міста. Фахівці підприємства оцінюють загальну суму отриманої допомоги у вигляді обладнання, товарів і матеріалів на 26 мільйонів гривень.

Умови війни та терористичні обстріли критичної інфраструктури призвели до необхідності розглядати альтернативні джерела електроенергії як основний пріоритет. Однак важливо враховувати, що значна частина ресурсів країни спрямована на підтримку військовослужбовців. Звідси впровадження заходів з енергоощадності стало надзвичайно важливим для забезпечення ефективного використання енергії та забезпечення стійкості інфраструктури.

На сьогодні допомога від закордонних партнерів грає ключову роль у підготовці громади до можливих періодів холодів і обмеженого доступу до енергоресурсів. Ось чому співпраця з міжнародними партнерами стає важливим аспектом забезпечення безпеки та життєздатності у важких умовах конфлікту.

КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» обслуговує найбільшу кількість споживачів у місті. Тепловики докладають колосальних зусиль для того, аби під час зими у домівки вінничан здійснювалась якісна та безперебійна подача тепла та гарячої води. Зокрема підприємство активно залучає міжнародних донорів для отримання безповоротної технічної допомоги.

Так, КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» 24 жовтня минулого року уклало Меморандум про взаєморозуміння з компанією Tetra Tech ES, Inc. У межах якого передбачається впровадження Проєкту Енергетичної Безпеки України, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID Проєкт енергетичної безпеки). Як зазначають фахівці підприємства, тоді від закордонних партнерів було отримано технічну допомогу на понад 21 мільйон гривень. А це, зокрема, 41 генератор різної потужності, екскаватор JCB 3CX Sitemaster, 38 сталевих засувок, 2 800 метрів сталевих труб та 200 тонн технічної солі. З метою забезпечення підприємства технічною допомогою, сторони продовжили дію Меморандуму ще на один рік.

Завдяки співпраці з Міжнародною організацією з міграції ООН (МОМ ООН) на двох газових котельнях міста вдалось облаштувати енергоефективні економайзери. На підприємстві зазначають, що результатом цих заходів стало підвищення на 5% коефіцієнту корисної дії котлів та дозволило зменшити викиди забруднюючих речовин та парникових газів в атмосферу. Окрім того, це забезпечить значну економію природного газу під час опалювального періоду. Вартість самого обладнання та проведення будівельно-монтажних робіт, профінансованих МОМ ООН, склали 4,6 млн грн.

Також, на випадок проблем зі зв’язком, Державний секретаріат Швейцарської конфедерації (SECO) надав підприємству 5 комплектів супутникового обладнання Starlink та адаптери до них. Це дозволить забезпечити стабільний інтернет-зв’язок для контролю за теплотехнологічними процесами та роботою обладнання.

Генеральний директор КП ВМР «Вінницяміськтеплоенерго» Максим Білик зазначив, що вся отримана допомога є вкрай важливою для сталої роботи підприємства та підготовки до опалювального періоду, тим більше в умовах війни.

«Підприємство досить успішно пройшло минулий опалювальний період, не зважаючи на складності і непередбачуваність обставин. Наші працівники, деколи в режимі “non-stop”, виконували свою роботу, аби вінничани були з теплом і гарячою водою. Наразі ми готуємось до нового опалювального періоду, виконується колосальний обсяг робіт, впроваджуємо додаткові заходи безпеки на об’єктах підприємства і продовжуємо тісну співпрацю з нашими закордонними партнерами. Технічна допомога, яку ми отримали від наших закордонних партнерів, значно підсилила нашу матеріально-технічну базу, допомогла впровадити заходи з енергоефективності і сприяє сталій роботі підприємства», – зазначає Максим Білик.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin