Вінниця
25.04.2024
11.33° C
Вгору

Вінницька міська рада розглянула за рік понад 157 тисяч питань

Понад 90% усіх питань, з якими вінничани звертались до міської ради вирішені на користь мешканців громади.

За минулий рік Вінницька міська рада розглянула більше 157 тисяч звернень та десятки скарг.

Люди просили не вимикати котельні від електроенергії, перейменувати вулиці, демонтувати пам’ятник Горькому, збільшити кількість транспорту на маршрутах, а ще – побудувати аквапарк, замінити газові котельні тими, які працюють на альтернативних видах палива, нарікали на водіїв та дякували лікарям тощо.

“З 157 тисяч усіх звернень, більшість 87,9% або понад 138 тисяч, стосувались соціальних питань, – розповідає начальниця відділу звернень Ірина Єлізарова. – Порівняно з 2021 роком кількість цих звернень зросла на понад дев’ять тисяч, переважно за рахунок звернень від ВПО”.

Фактично, до міської ради з тим чи іншим питанням звертався кожен другий мешканець обласного центру. При тому, що загальна кількість населення міста складає понад 370 тисяч людей. З урахуванням колективних звернень, до міської ради звернулося 186 357 громадян.

Шляхи надходження звернень

Більшість звернень – 139 тисяч, вінничани подавали особисто. Ще 9,3 тисячі звернень – надійшло через «Прозорий офіс», 2,1 тисячі – люди подали через уповноважену особу, 1,5 тисячі – на особистих прийомах, 1,3 тисячі- на прийомах у депутатів міськради, 1,2 тисячі – відправили поштовим сполученням, 1,1 тисячі – електронною поштою.

962 звернення надійшло через офіційний сайт Вінницької міської ради. При цьому, питання, які мешканці Вінниці подавали через сайт найчастіше стосувались комунального господарства – 51,7% , соціальної політики 8%, освіти та транспорту – по 4,5%

Крім того вінничани подали 126 звернень через вебресурс єдиних петицій, 37- телефоном, 19 – через персональний кабінет, 21 звернення мерія отримала через чат-бот “Свої”, 3 – через книгу скарг та пропозицій і 4 через прямі телефонні лінії.

Зросла кількість питань, які вдалось вирішити

За останній рік, порівняно з 2021 роком, кількість позитивно вирішених питань збільшилась на 5,4%, а порівняно з 2020 роком – на 2,2 %.

Причинами відмов у вирішенні того чи іншого питання, як зазначають у відділі звернень, найчастіше були відсутність правових підстав для вирішення питання, звернення з питань, які не відносяться до компетенції міськради, а також обмежене фінансування та діючий воєнний стан.

Колективні звернення

У 2022 році вінничани направляли менше колективних звернень. Порівняно з 2021 роком їхня кількість зменшилась вдвічі та склала 737 одиниць. Їх підписали близько 30 тисяч містян.

Серед іншого – 353 підписи зібрало прохання розглянути можливість будівництва аквапарку на місці півострова Бригантина. 216 містян підписалися під проханням щодо обмеження швидкості руху електросамокатів.

Прикладами позитивно вирішених звернень є демонтаж пам’ятнику Горького, збільшення кількості транспорту в мікрорайон Академічний та Хутір Шевченка, перейменування провулку Станіславського в провулок Олександра Божка тощо.

Скарги та подяки

Але не зверненнями єдиними… Торік від містян надійшло 57 скарг на роботу комунальних підприємств та виконавчих органів влади. Разом з тим, як зазначають у відділі контролю апарату міської ради та її виконавчого комітету, з них знайшли підтвердження лише 5 скарг.

“Підтверджені скарги стосувалися роботи працівників комунальних підприємств міста, а саме: Вінницької транспортної компанії, Міської клінічної лікарні №3, закладів дошкільної освіти №33 та №32”, – розповідає начальник відділу контролю апарату міської ради та її виконавчого комітету Артем Пасіченко. Зокрема вінничани нарікали на недотримання інтервалу руху на автобусному маршруті, неналежний догляд за дітьми, порушення лікарської етики тощо.

З працівниками комунальних підприємств, скарги на дії яких підтвердились, було проведено роз’яснювально-профілактичну роботу по недопущенню таких випадків у подальшому, за однією скаргою було вжито заходи по деприміюванню, за двома – винесено догани. Разом з тим вінничани надіслали 146 подяк працівникам міської ради та комунальних підприємств. Найчастіше містяни дякували працівникам міської ради (63), лікарям (24) та комунальникам (18).

Суди

Протягом 2022 року в провадженні загалом знаходилось 1427 судових справ. Більшість з них, як зазначають в департаменті правової політики та якості, стосувались соціальних питань, зокрема, різних державних виплат, набуття права на спадщину тощо.

Безпосередньо міської ради стосувались 773 справи. Протягом 2022 року департамент правової політики та якості Вінницької міської ради здійснював захист прав та інтересів Вінницької міської ради, її виконавчих органів та виконавчого комітету в судах різних інстанцій.

В результаті, 131 рішення суди прийняли на користь Вінницької міської ради та її виконавчих органів, частково задовольнили вимоги міськради у 57 випадках, до 29 справ міська рада була залучена як заінтересована особа, ще 14 рішень суддів були прийняті не на користь міськради.

Як зазначає директорка департаменту правової політики та якості Людмила Григорук, значну кількість судових справ, рішення у яких винесені не на користь міської ради, становлять справи у сфері спадкування (поновлення пропущеного строку для прийняття спадщини, встановлення факту родинних стосунків з метою подальшої реалізації права на спадкування).

“Більшість таких справ мають вирішальне значення для громадян, адже для них звернення до суду – це єдиний шанс оформити спадкове майно, яке залишилось після смерті рідних”, – пояснює Людмила Григорук.

Серед виграшних справ, які завершились в 2022 році – повернення в комунальну власність приміщення колишнього кінотеатру “Росія”, суди довкола якого тривали більше десяти років. Суд зобов’язав орендаря не лише звільнити займаний комплекс в центрі міста, а й стягнути на користь міської ради заборгованість по орендній платі та судових витрат на суму близько 700 тисяч гривень.

Крім того, міська рада виграла апеляцію, щодо невиконання інвестором зобов’язань по будівництву дитячого садочка. Суд зобов’язав забудовника Європейського кварталу, зокрема ТОВ “Рендінвест” виконати обов’язок в натурі за Договором про комплексну забудову території від 28.05.2015 року, шляхом завершення будівництва дошкільного навчального закладу на 240 місць з наступною передачею у власність територіальної громади. Втім як та коли вирішиться це питання поки невідомо.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin