Вінниця
20.04.2024
5.12° C
Вгору

Вінницька обласна організація Українського товариства глухих відзначила 90-річчя з часу заснування

Вчора, 7 червня, Вінницька обласна організація Українського товариства глухих відзначила 90 річницю від часу створення. Наразі у Вінницькій області налічується 1700 осіб із порушенням слуху, близько 800 із них проживають у Вінниці.

Захід розпочався з хвилини мовчання на вшанування пам’яті кожного, хто віддав своє життя за незалежність України. Очільниця обласного товариства УТОГ Галина Дяченко розповіла про життєвий шлях організації. Про злети та здобутки людей з вадами слуху у спортивних, творчих, креативних українських та європейських заходах.

“Через війну організація переживає не найкращі часи, – каже очільниця обласного товариства УТОГ Галина Дяченко. – Ми вдячні за підтримку міській раді на чолі з Сергієм Моргуновим”.

Як розповіла Галина Дяченко, серед іншого, завдяки міській раді, у Вінницькій обласній організації Українського товариства глухих надають послуги три перекладачі жестової мови. Вони допомагають людям з порушенням слуху оформлювати документи, за потреби супроводжують у лікарні тощо.

За 90 років свого існування організація здійснила значний внесок у розвиток освіти, культури та спорту для людей із вадами слуху. Вона проводить різноманітні заходи, спрямовані на соціальну та професійну інтеграцію цієї категорії людей у суспільство. Місцева влада завжди долучається до фінансування організації.

“У Вінниці постійно проводиться робота, щоб люди з інвалідністю почувалися комфортно. Тож, міська влада завжди підтримує громадські організації, які спрямовані на соціальну захищеність у тому числі і товариство УТОГ. Цього року майже 300 тисяч гривень фінансової підтримки у вигляді субвенції передбачено для підприємства, щоб була робота в людей. Адже дуже важливо підтримувати саме такі категорії осіб ”, — розповіла директорка департаменту соціальної політики Валентина Войткова.

Організація допомагає вирішувати питання доступності сервісів для цієї категорії людей, а також забезпечення їх права на працю та рівні можливості у всіх сферах життя. Більша частина нечуючих працює на учбово-виробничому підприємстві УТОГ. За словами директора закладу Анатолія Васьковського, під час воєнного стану виробництво зменшило обсяг робіт.

“Ми зараз не можемо в повній мірі працювати із пряжею із фарбуванням пряжі та оздобленням полотен, тому що ми закуповували хімікати та різні матеріали в основному в Херсонському підприємстві “ХІМПРОМ”, але виробничі зв’язки з ними втрачені. Ми сподіватимемось що вони відновляться. Наразі виробництво працює на давальницькій схемі. Ми шукаємо замовників, що нам дають тканини та все необхідне для виробів, які вони б хотіли мати. І ми відшиваємо, — зазначив Анатолій Васьковський, — Підприємство у нас невелике, але воно функціонує. Ми сплачуємо податки до бюджету міста, забезпечуємо роботою наших працівників і цим бачимо наш внесок у майбутню перемогу”.

На завершення заходу від міської ради та міського комітету за співпрацю нагородили 5 учасників Вінницької обласної організації УТОГ. Вони отримали подяки та грошову винагороду від департаменту соціальної політики та 5 почесних грамот від керівництва підприємства УТОГ. Також, за дорученням міського голови Сергія Моргунова, виділено 50 продовольчих наборів для людей, найбільш вразливої категорії. Допомога надана у співпраці з Міжрегіональним координаційним гуманітарним штабом.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin