Вінниця
29.03.2024
8.79° C
Вгору

Чи можуть військовозобов’язані жінки перетинати кордон? Пояснив речник Держприкордонслужби

Обмежень на виїзд жінок за кордон немає, за винятком жінок-державних посадовців під час воєнного стану, заявив у ефірі програми «Свобода Ранок» речник ДПСУ Андрій Демченко.

За його словами, і Міноборони, і Держприкордонслужба неодноразово заявляли, що військовозобовязані жінки можуть вільно перетинати кордон.

Натомість згідно з постановою №57, жінки-державні службовці можуть виїхати лише в службове відрядження.

Заборона на виїзд за кордон у відпустку стосується й тих чиновників, хто непридатний служити, наголошували в ДПСУ наприкінці січня.

У жовтні Верховна Рада ухвалила закон про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік. Також до 2026 року жінки-медики не підлягають примусовій мобілізації відповідно до нового порядку узяття на військовий облік.

У Генштабі неодноразово наголошували, що в держави немає гострої потреби збільшувати кількість військовозобов’язаних жінок. За словами Ганни Маляр, Міноборони взагалі пропонує скорити кількість спеціальностей, за якими жінки підлягають військовому обліку, до трьох: медицини, радіотехніки та харчових технологій. Наразі в ЗСУ є потреба лише в таких фахівчинях, кажуть у Міноборони.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin