Вінниця
29.03.2024
8.33° C
Вгору

У Вінниці затвердили новий Порядок на підтримку мікробізнесу

У Вінниці з’явилась можливість впровадити механізм надання часткової компенсації витрат на придбання автономних джерел живлення мікропідприємствам за рахунок коштів бюджету ВМТГ. Сьогодні, 28 квітня, на черговій сесії Вінницької міської ради депутати затвердили відповідний Порядок.

Вінницький міський голова Сергій Моргунов зауважив, що цей інструмент має велике значення не лише для підприємців, а й всієї громади в цілому:

“Цей порядок передбачає відшкодування близько 30% тим чи іншим підприємствам, які зареєстровані на території Вінницької міської територіальної громади, які приймуть рішення придбати та встановити автономні джерела живлення. Енергонезалежність, енергозбереження, перехід на роботу на альтернативних джерелах енергії, екологічність – це основні принципи роботи у напрямку реалізації заходів Дорожньої карти Зеленого курсу Вінниці до 2030 року. Крім того, розробка цього порядку пов’язана з викликами – намаганням росіян створити в нас повний блекаут. Тому автономні джерела живлення нам необхідні, їх потрібно впроваджувати в місті. І затверджене рішення на цій сесії сприятиме цьому», – сказав Сергій Моргунов.

Як зазначили у департаменті економіки і інвестицій Вінницької міської ради, цей Порядок стане каталізатором для енергетичної незалежності та ще більшого пожвавлення ділової активності у громаді. Цей Порядок також має довгострокову перспективу та екологічну складову.

Директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов зазначив, що ініціатива впровадження такого фінансового інструменту підтримки бізнесу надійшла від самих суб’єктів підприємництва.

Отож, відповідно до цього Порядку, витрати на придбання автономних джерел живлення, які підлягають частковій компенсації – це сума коштів, яка спрямована суб’єктом мікропідприємництва на придбання обладнання, з метою енергозбереження, зниження/скорочення залежності від споживання електричної енергії від централізованих мереж постачання такої енергії.

До таких витрат належать кошти на придбання:

  • сонячних електростанцій (сонячні панелі, інвертори, акумуляторні батареї),
  • гідроенергетичних установок (гідротурбіна, генератори, насоси, акумуляторні батареї, перетворювачі енергії),
  • вітрогенераторів (вітрові турбіни, електрогенератори та допоміжне обладнання до них).

Не підлягають частковій компенсації витрати на придбання автономних джерел живлення, які працюють на викопних видах палива – природний газ, бензин, мазут, вугілля, деревина.

Часткова компенсація розрахована на ФОПів та юридичних осіб, які відповідають критеріям мікропідприємництва в розумінні Господарського кодексу України. Наприклад, це фізичні особи-підприємці чи юридичні особи, у яких середня кількість працівників протягом календарного 2022 року не перевищувала 10 осіб, а річний дохід від будь-якої діяльності не перевищував суму, еквівалентну 2 млн євро (визначену за середньорічним курсом Нацбанку України).

«Учасником може бути суб’єкт мікропідприємництва, який веде господарську діяльність на території, що входить до складу ВМТГ та сплачує податки до місцевого бюджету. Також суб’єкт не може бути у стані реорганізації чи ліквідації, мати борги щодо сплати податків та зборів перед бюджетами всіх рівнів тощо», — додав Максим Мартьянов.

Додамо, що напередодні відбулося обговорення цього Порядку з представниками Ради підприємців при міському голові. Члени Ради підприємців одноголосно підтримали і підтвердили, що така ініціатива важлива та актуальна для бізнесу. Фактично, це стимуляція суб’єктів господарювання до енергонезалежності та сталого робочого процесу.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin