Вінниця
29.03.2024
9.33° C
Вгору

Вінницька Мобільна бригада, яка допомагає постраждалим від домашнього насильства, отримала автівку для оперативного реагування на звернення вінничан

Активна робота Вінницької міської територіальної громади, соціальних служб міста високо оцінена міжнародними партнерами. Сьогодні, 26 квітня, Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги особам отримала автівку для оперативного реагування на виклики, які надходять від жителів громади, постраждалих від домашнього та гендерно зумовленого насильства. Машину передав Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA), із яким міська рада розпочала співпрацю у 2020 році.
Першу Мобільну бригаду у Вінниці створили у 2019 році. Уже за рік Центр соціальних служб міста розпочав активну співпрацю з Фондом ООН у галузі народонаселення (UNFPA). І вже у 2022 році у місті з’явилося три мобільні бригади, які почали працювати із постраждалими від домашнього та гендерно зумовленого насильства, розповідає директорка міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

“У 2020 році UNFPA оголосив конкурс “Міста вільні від домашнього насильства”, ми подали заявку і виграли. Так почалася наша активна співпраця. Ми дякуємо Фонду ООН у галузі народонаселення за активну підтримку Вінниці, за надану допомогу. Ми обрали правильний вектор розвитку. Громадяни все частіше звертаються по допомогу, не замовчують випадків домашнього насильства. Це все – завдяки злагодженій роботі усіх соціальних фахівців міста та партнерів“, – додає Наталія Добровольська.

Нині у місті працює три Мобільні бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства. Одна – від міського центру соціальних служб, дві бригади – від Фонду ООН у галузі народонаселення. Раніше дві бригади їздили на орендованих автівках, тепер одна із них – матиме власну. Це дозволить оперативно реагувати на виклики.

“Важливо, аби злагоджено працювали всі структури – включаючи поліцію, органи місцевого самоврядування. Адже жодна структура самостійно не може вирішити всю проблематику з якою стикається така родина. Вінниця активно розбудовує систему, аби всі ці структури працювали злагоджено. – розповідає Наталія Сергієнко, старша координаторка програми “Міста і громади вільні від домашнього насильства”, яку реалізує UNFPA, – Позаяк із початком повномасштабного вторгнення було багато внутрішньо переміщених осіб і велике навантаження лягало на працівників соціальної сфери – Фонд народонаселення підтримав Вінницю, запустивши ще дві Мобільні бригади. В такий спосіб ми підсилили місцеву систему”.

Окрім Мобільних бригад, у місті працює Денний центр соціально-психологічної допомоги для осіб, що постраждали від домашнього насильства.

“Також у Вінниці відкриті кризові кімнати, де жінки можуть залишитися мешкати до врегулювання ситуації. Крім того, у нашій громаді працюють кейс-менеджери. Це люди, які надають комплексний супровід (від юридичного до психологічно) для постраждалих від домашнього насильства, – гвоорить заступниця міського голови Галина Якубович. – Разом із Фондом та всіма нашими міжнародними партнерами ми комплексно підходимо до врегулювання, вирішення та попередження прорблем, які стосуються домашнього та гендерно зумовленого насильства”.

Мобільні бригади працюють 6 днів на тиждень з 8:00 до 22:00. На виклики вони реагують з 10:00 до 18:00.

В одній бригаді три працівники: водій, практичний психолог та фахівець із соціальної роботи.

До них можуть звернутися люди, які зіткнулися з домашнім насиллям або опинилися в складних життєвих обставинах.

З питань протидії домашнього насильства звертайтесь за номерами телефонів гарячої лінії: 093 900 15 60; 098 900 15 60; 050 258 56 43; 050 901 91 67.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin