Вінниця
23.04.2024
12.44° C
Вгору

Вінничани схвалили проєкт Детального плану території навколо Будинку офіцерів

Вінничани підтримали проєктний план реконструкції простору між музеєм- садибою Коцюбинського та Вінницьким відділом ДРАЦС. З таким результатом завершились громадські слухання, які відбулися 25 квітня. На розсуд містян було представлено містобудівну документацію «Детальний план території, обмеженої вулицями Замостянська, Острозького, Володимира Винниченка, Івана Бевза, проспектом Коцюбинського в м. Вінниці» та звіт про стратегічну екологічну оцінку. Ініціатором слухань виступив департамент архітектури та містобудування міської ради. Розробник проєкту документації – ТОВ «Просторове планування».

Громадське обговорення детального плану згаданої території тривало у Вінниці протягом місяця. Його кульмінацією стали громадські слухання. Вони проходили у молодіжному центрі «Квадрат», де для участі зареєструвалися 36 містян, серед яких були й представники ініціативної групи родин загиблих під час ракетних ударів у Вінниці 14 липня 2022 року. Рішення схвалили переважною більшістю голосів (32 – «за», 4 – «утрималися»).

Особливу увагу серед учасників слухань викликав проєкт щодо розміщення пам’ятного знаку жертвам російського теракту.

Розробники детального плану розповіли, що увічнення пам’яті жертв ракетного удару актуальне для всієї громади, адже сприйняття публічного простору між Будинком офіцерів та Будинком побуту «Ювілейний» в суспільстві назавжди змінилось.

Відповідно до цього, департамент архітектури та містобудування, за дорученням міського голови Сергія Моргунова, вже з липня минулого року розпочав процес напрацювання змін до Концепції реконструкції площі Перемоги, яка була визнана кращою під час Всеукраїнського конкурсу в 2019 році.

Для здійснення заходів із відповідного облаштування цієї території необхідно було визначитись із місцем встановлення пам’ятного знаку, яке б знаходилося за межами технологічних проїздів, необхідних у подальшому для здійснення будівельно-відновлювальних робіт. І таке оптимальне рішення знайшли, зазначив директор департаменту архітектури та містобудування міської ради Яків Маховський, відповідаючи на запитання рідних загиблих.

«Спеціалісти-розробники, разом із фахівцями, які розробляли проєкт благоустрою, визначили територію (це простір безпосередньо за літаком), яка не буде пошкоджена під час будівництва», – запевнив директор департаменту.

Він також нагадав, що проєкт самого пам’ятного знаку розробила Львівська архітекторка Наталія Пастух. Його головним символом будуть голуби, кількість яких відповідатиме кількості загиблих, а поряд висадять дерева.

Серед основних пропозицій проєктантів, які під час слухань озвучив представник ТОВ «Просторове планування», також закрити в’їзд на вул. Винниченка – все для того, щоб створити пішохідний простір та велику площу для проведення масових заходів між Будинком офіцерів та «Ювілейним». Вказані споруди зазнали суттєвих ушкоджень внаслідок влучання ворожих ракет, тож їх планують у подальшому відновити в існуючих межах. Окрім того, проєктом передбачається створення підземного паркінгу під площею Перемоги, який матиме подвійне призначення, тобто слугуватиме укриттям під час повітряної небезпеки.

Нового вигляду набуде й територія музею-садиби Коцюбинського з влаштуванням пішохідних алей, зон рекреації, а також висадки яблуневого саду. (Тут реалізують Концепцію переможця Всеукрараїнського архітектурного конкурсу «Коцюбинський вдома»). Передбачено, зокрема, й благоустрій території поблизу Вінницького відділу ДРАЦС.

А начальник відділу просторового розвитку департаменту архітектури та містобудування міської ради Юрій Самойленко нагадав, що проспект Коцюбинського, до того ж, важливий транспортний хаб. Його подальша розбудова передбачена стратегічним проєктом – «Вінницька миля».

Після проведення громадських слухань, детальний план згаданої території розглянуть депутати Вінницької міської ради.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin