Вінниця
17.04.2024
9.57° C
Вгору

Історія про маршрут Camino Podolico, що починається у Вінниці, увійшла у ТОП-20 міжнародного конкурсу Ради Європи

Участь у конкурсі історій «Історії Днів європейської спадщини» Ради Європи принесла успіх проєкту розвитку туристичного маршруту Camino Podolico, що починається у Вінниці. Розповідь про роботу над цим маршрутом потрапила до ТОП-20 конкурсу, і автори отримають можливість отримати грант до 10 тисяч євро вже найближчим часом.

Валентина Пікульська, головна спеціалістка відділу розвитку туризму департаменту маркетингу міста і туризму Вінницької міської ради, що з 2021 року координує проєкт, представила розповідь про культурно-пізнавальний та екологічний маршрут з Вінниці до Кам’янця-Подільського через Бар, який нагадує Шляхи святого Якова, що проходять через усю Європу та ведуть до міста Сантьяго-де-Компостела в Іспанії.

«Під час написання цієї історії я згадувала усю роботу, яка була пророблена нами у 2021 році. Це був нелегкий шлях – створити культурний маршрут з “нуля” й зацікавити громади і місцевих мешканців брати участь у проєкті, ба більше – популяризувати маршрут серед українських шанувальників ідентичних маршрутів у Європі. Сама реалізація грантового проєкту за підтримки Українського культурного фонду зайняла менше півроку, але нам вдалося створити чудовий туристичний маршрут за цей короткий термін і залучити до нього сотні пілігримів у тестовому сезоні. Я сподіваюся, що нам вдасться прокласти шлях далі після завершення війни. Ми плануємо подати на грантовий конкурс Ради Європи експедицію громадами і зйомки відеофільмів – сподіваємося, що пройдемо з цим на фінальний етап», – поділилася Валентина Пікульська. Всього у рамках конкурсу історій Днів європейської спадщини опублікували 123 розповіді учасників (https://bit.ly/3KIQY8o) з України (цьогоріч – цілих шість історій), Албанії, Вірменії, Болгарії, Хорватії, Чехії, Фінляндії, Франції, Грузії, Греції, Італії, Литви, Мальти, Чорногорії, Нідерландів, Північної Македонії, Норвегії, Польщі, Португалії, Молдови, Румунії, Сербії, Словенії, Іспанії, Швеції та Англії.

«Через місяць маємо подати розширену заявку і тримати кулаки, щоб увійти до десятки переможців. Але потрапляння у 20 найкращих історій цього року вже надзвичайно важливе для розвитку проєкту Camino Podolico, – каже директор департаменту маркетингу міста та туризму Олександр Вешелені. – Цей маршрут затребуваний навіть нині, коли через війну ми були змушені поставити проєкт на паузу. Долучені громади не перестають шукати можливостей для розвитку цієї ініціативи, щоб у майбутньому продовжити його до кордону з ЄС та увійти до Європейської федерації Шляхів святого Якова».

Нижче публікуємо історію Валентини Пікульської про створення маршруту Camino Podolico, що увійшла в двадцятку найкращих в конкурсі Ради Європи. Англомовну версію цього тексту можна прочитати на сайті Днів європейської спадщини за посиланням: https://www.europeanheritagedays.com/Story/The-way-surrounded-by-blue-and-yellow

Україномовну версію можна прочитати на офіційному туристичному сайті Вінниці: https://vinnytsia.city/istoriya-pro-marshrut-camino-podolico-v-dvadtsyattsi-konkursu-rady-yevropy/

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin