Вінниця
29.03.2024
12.88° C
Вгору

Освітній процес у військових умовах на Вінниччині

Вінниччина намагається та у військових умовах організувати належний освітній процес. Територіальні громади отримали великий сегмент самостійності й водночас відповідальності в організації освітнього простору.
Про це йдеться у статті Місто над Бугом.
Управління Державної служби України якості освіти якраз і здійснює консультативно-дорадчу, моніторингову, контролюючу діяльність щодо аналізу якості освітнього процесу. Як пояснює начальник управління Державної служби якості освіти у Вінницькій області, депутат Вінницької міськради Володимир Малінін.Враховуючи виклики сьогодення, що пов’язані із війною його співробітники ретельно відстежують роботу закладів освіти області, визначають пріоритети освітніх програм, коригують навчально-виховний процес відповідно до умов сьогодення.
«Особливо це актуально зараз, коли багато школярів, учнів, студентів переміщені як в межах самої країни, так і виїхали за її рубежі. Ми маємо забезпечити якісний навчальний процес для всіх, аби утримати надання знань на належному рівні. Скажу відверто: це дуже непросто, оскільки майже 70% навчального процесу здійснюється «онлайн», відсутня «жива» комунікація, і це негативно впливає на освітній процес – ми маємо серйозні «прогалини» у знаннях. Тому потрібно визначити так звану «золоту середину»: знайти її між тим «максимумом», який освітяни можуть здійснити за звичних умов життя, і «мінімумом», який можливий за військових умов. Простіше кажучи – ми маємо зробити все необхідне, аби діти отримали знання на належному рівні попри війну та її виклики. Тому і підключаємо сучасні «цифрові» інструменти, працюємо з освітянами, залучаємо новітні інтернет-платформи, проводимо тренінги і… готуємось до якісного проведення мультипредметного тесту, який і цього року замінить ЗНО» – сказав в етері проєкту «Рефлекторія» Володимир Малінін.

Також, за словами пана Малініна, вже чітко налагоджено процеси комунікацій та взаємопідтримки в територіальних громадах області: це сприяє аналізу діяльності місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, їх структурних підрозділів.

Тому Вінниччина на сьогодні виглядає однією із кращих в освітянському просторі України – шість вчителів області отримали найвищий атестаційний бал серед усіх освітян України. Це найкращий результат в державі. Принагідно, під час бесіди торкнулися і питань діяльності Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу, який здійснює благодійну фінансову, ресурсну допомогу як для ЗСУ, так і для міст, містечок України, де велися, або ж тривають бойові дії. Володимир Малінін, як депутат міської ради нещодавно здійснив поїздку до деокупованого міста Балаклія, що на Харківщині. Вінницька міська територіальна громада взяла «шевство» над ним: уклали угоду про сприяння у його відновленні та підтримці – туди доправляються харчі, одяг, індивідуальні бокси для дітей, засоби гігієни, велосипеди, мобільні телефони, куртки, генератори, музичні інструменти, іграшки та багато іншого. Нагальною потребою є медикаменти та медичне обладнання. Нагадаємо, що такі «гуманітарні десанти» формуються завдяки спільним зусиллям волонтерів з організацій “Подільська громада”, “Шахіна”, “Гармонія”, “Піч” тощо за сприяння координаторів Вінницького Міжрегіонального координаційного гуманітарного штабу.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin