Вінниця
28.03.2024
16.57° C
Вгору

Одна голова керує сімома ОСББ: Каріне Айрапетян називає себе затятою «ОСББісткою»

Каріне Айрапетян керує сімома ОСББ, агітує вінничан створювати нові об’єднання співвласників, допомагає їм з порадами та вважає, що майбутнє саме за такою формою управління будинками. Вона називає себе затятою «ОСББісткою»

Втім, як зізнається жінка, ще років вісім тому, вона і подумати не могла, що її майбутнє складеться таким чином, більше того, коли їй вперше запропонували створити ОСББ у власному будинку вона … відмовилась.

«До мене у 2015 році звернулась, як до старшої по будинку, сусідка з пропозицією створити ОСББ і очолити його, – розповідає Каріне Айрапетян. – Я спочатку відмовилась, сказала – не хочу, не буду. Але через рік сусідка знову приходить з цією ж пропозицією і я вже зрозуміла, що якщо ми хочемо, щоб у будинку, щось змінилось, то інших варіантів у нас немає, адже ніхто більше не буде так займатися будинком, як того хотіли ми».

Перше ОСББ – у власному будинку

В результаті, у 2016 році, у п’ятиповерхівці на вісім під’їздів на вулиці Порика, 21, з’явилось ОСББ «ГрандОселя».

«Хоч ОССБ було створене у 2016 році, ми почали активно займатись будинком у 2017 році. Це доволі старенький будинок, але я пишаюсь тим, як ми його зробили, – розповідає голова правління ОСББ. – Велику роль у цьому відіграли мешканці. Вони дуже легкі на підйом і підтримують усі ініціативи. З таким підходом можна багато чого зробити. І, фактично, вже до 2021 року нам вдалось вирішити проблему з трубами опалення, відремонтувати каналізацію, зробити дах та прибудинкову територію. Крім того, в кожному з восьми під’їздів проведені ремонтні роботи, в будинку стоїть датчик погодозалежного регулювання температури опалення, що дозволяє менше сплачувати за послуги теплопостачання».

«Сарафанне радіо» та інші ОСББ

Як розповідає Каріне Айрапетян, після того, як вона створила ОСББ у власному будинку, до неї почали звертатися мешканці інших.

«Наприклад, у будинку по Андрія Первозваного, 2-Б, де проживають мої батьки, уже було об’єднання співвласників, але мене запросили сюди як керуючу справами, – розповідає вона. – Це відносно новий однопід’їздний десятиповерховий будинок 2000 року побудови. Але і він мав ряд проблем. Завдяки мешканцям та співпраці з міською радою нам вдалось поступово привести будинок у належний стан. Тут активно задіювалась програма співфінансування 30 на 70, що дало змогу замінити системи теплопостачання, а також холодного та гарячого водопостачання. Крім того, в будинку була велика проблема з протіканням даху. В 2022 році мешканці скинулись грошима і самостійно зробили його капітальний ремонт».

Також, за її словами, мешканці будинку самостійно обладнали укриття, де встановили буржуйку.

Після будинку на Андрія Первозваного, 2-Б до списку ОСББ додався будинок по проспекту Космонавтів, 62. Це п’ятиповерхова «хрущівка» з шістьма підї’здами. У будинку в рахунок першого капітального ремонту коштом міського бюджету відремонтували дах. А по програмі співфінансування – обладнали паркомісця на прибудинковій території.

«Зараз по цьому будинку за рахунок міського бюджету ми очікуємо проведення капітального ремонту прибудинкової території як такої – з облаштуванням тротуарних доріжок тощо, – каже голова правління ОСББ. – На жаль, війна трохи скоригувала ці наші плани».

Поруч із цим об’єднанням знаходиться ще одне: по проспекту Космонавтів, 51.

«Це також «хрущівка» на шість під’їздів, – продовжує голова правління об’єднання. – Тут проведено ремонт вхідних груп: сходових клітин та дверей. Також, тут частково замінені труби гарячого та холодного водопостачання, а ще – система каналізування. Ці роботи проводились на умовах співфінансування. Взагалі, це дуже хороша програма, яка дає багато можливостей для проведення подібних дороговартісних робіт, які власним коштом “потягнути” досить проблематично».

Далі, як зазначає Каріне Айрапетян, її запросили створити ОСББ у будинку по проспекту Космонавтів, 39. Це дев’ятиповерховий п’ятипід’їздний будинок.

«Його можна впізнати за муралом, – розповідає голова правління об’єднання. – Цей будинок – мій особистий виклик, він, напевно, був найбільш технічно занедбаним. Я з підвалу того будинку практично не виходила чотири місяці. Там люди з 90-х років не могли користуватися своїми комірками, адже у підвалі було по коліна води. Ми цю проблему вирішили. Тепер там сухо і тепло. Також, там відновлено освітлення. Єдине: люди бояться використовувати його як укриття, оскільки підвали не мають запасного виходу».

У будинку замінили труби гарячого та холодного водопостачання, облаштовані паркомісця. Коштом міського бюджету, при створенні ОСББ, зроблено капітальний ремонт даху.

«На даний момент стоїть питання, що робити з опаленням, тому що воно теж бажає кращого,– каже голова правління об’єднання, – поки що це питання в стані обговорення».

Ще одне ОСББ Каріне Айрапетян – п’ятиповерховий будинок на чотири під’їзди по проспекту Космонавтів, 10. За словами голови правління об’єднання, специфіка цього будинку в тому, що він хоч і не великий, але старий: до 1970 року забудови.

«Зважаючи на вік будинку, він може претендувати на два капітальних ремонти коштом міського бюджету, – каже Каріне Айрапетян. – Раніше тут уже була оновлена система теплопостачання, тепер – чекаємо своєї черги на капітальний ремонт даху. Це дозволить завершити основні дороговартісні ремонти, але ще буде потрібно працювати по внутрішньобудинковій системі».

Сьоме ОСББ – це також «хрущівка» по проспекту Космонавтів, 16. Будинок має шість під’їздів. У цьому ОСББ, як і в решті, зроблений капітальний ремонт електрощитових за рахунок програми співфінансування 30 на 70. Також, мешканці очікують на капітальний ремонт даху.

Як розповідає голова ОСББ, кожен з її будинків – є особливим.

«Вони можуть бути схожими ззовні, але всередині вони різні. У мене по всіх будинках тарифи варіюються від 4,5 до 6 гривень за метр квадратний, – розповідає голова ОСББ. – Наприклад, в одному будинку замінено опалення, а в іншому його ще тільки потрібно замінити, тому на це мають бути передбачені кошти, відтак тариф буде вищий».

Крім того, що Каріне Айрапетян керує сімома ОСББ, вона також з 2021 року є заступником директора однієї з управлінських компаній міста.

«Я вважаю, що кожен робить свій внесок з вірою у Перемогу щоденними справами на своєму шляху, – каже вона. – Коли до мене приходять на прийом мешканці того чи іншого будинку, я часто пропоную їм спробувати та створити ОСББ. Я вважаю, що майбутнє саме за цією формою управління будинком», – розповідає жінка.

Довідка. Із запитаннями щодо створення і функціонування ОСББ вінничани можуть звертатись до відділу по розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Вінницької міської ради за номером телефону: 59-51-81. Фахівці цього відділу розкажуть про переваги, порядок створення, нюанси фінансово-господарської діяльності ОСББ і допоможуть з реєстрацією та організацією роботи об’єднання.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin