Вінниця
19.03.2024
-0.59° C
Вгору

Саміт Україна-ЄС: усе, що потрібно знати про історичну подію

3 лютого відбудеться історичний саміт Україна-ЄС – найвищі представники Євросоюзу приїдуть у столицю держави, у якій триває повномасштабна війна, а Україна вперше прийматиме поважних гостей у статусі кандидата на членство в ЄС. Про це повідомляє «Апостроф».

У чому особливість цьогорічного саміту

Востаннє саміт Україна-ЄС проходив 12 жовтня 2021 року в Києві, тому цьогоріч на черзі місця проведення мав бути Брюссель, однак лідери ЄС вирішили продемонструвати свою рішучу підтримку України в цей складний час, у період повномасштабної війни, і приїхали знову в Київ.

Зокрема, у саміті братимуть участь президент Європейської Ради Шарль Мішель та очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн разом із делегацією єврокомісарів.

Ми тут разом, щоб продемонструвати, що Євросоюз підтримує Україну так само твердо, як і раніше. І щоб ще більше поглибити нашу підтримку та співпрацю”, – написала президентка Єврокомісії у твіттері.

Також висловив потужний сигнал підтримки українців від Євросоюзу й голова Європарламенту Жозеп Боррель.

“Прибув до Києва, щоб передати найсильніший сигнал підтримки ЄС усім українцям, які захищають свою країну. Допомога ЄС сягнула 50 мільярдів євро з початку війни Росії. Європа була об’єднана з Україною з першого дня. І продовжить стояти з вами, щоб перемагати та відбудовуватися“, – наголосив він.

Хто прибув до Києва на саміт

2 лютого в Київ приїхали 15 єврокомісарів (із 27) на чолі з Урсулою фон дер Ляєн, серед яких:

  • виконавчий віцепрезидент з питань Європи Маргрете Вестагер,
  • виконавчий віцепрезидент з економіки Валдіс Домбровскіс,
  • глава дипломатії Жозеп Боррель,
  • віцепрезидент з міжвідомчих відносин та прогнозування Марош Шефчович,
  • віцепрезидент з питань цінностей та прозорості Вера Юрова,
  • комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс,
  • комісар у справах добросусідства та розширення ЄС Олівер Варгеї та інші.

Вони вже взяли участь у зустрічі Колегії комісарів із урядом України – це стало першими в історії України міжурядовими консультаціями між Кабміном та Єврокомісією.

“Візит Колегії комісарів є потужним символом підтримки Єврокомісією України на тлі неспровокованої та невиправданої агресії РФ. Ця зустріч надасть можливість обмінятися думками щодо багатьох сфер співпраці між ЄС та Україною, обговорити майбутню реконструкцію, а також європейський шлях країни. Це також можливість поглибити подальшу співпрацю з Україною”, – додали в Єврокомісії.

До того ж єврокомісари мали зустрічі з відповідними профільними міністрами України.

“Це дуже важливо в контексті підготовки до початку переговорів про вступ, які ми дуже хочемо розпочати в 2023 році. Для цього необхідно отримати оцінку нашого прогресу, семи рекомендацій. Таку оцінку формуватиме саме Єврокомісія, ті єврокомісари, які сьогодні прибули до столиці”, – пояснив під час телемарафону заступник керівника ОП Ігор Жовква.

Про що говоритимуть на саміті Україна-ЄС

Рада Євросоюзу визначила перелік ключових тем для обговорення між європейськими та українськими лідерами:

  • європейський шлях України та процес вступу до Євросоюзу;
  • відповідь ЄС на повномасштабну війну Росії проти України;
  • ініціативи України “щодо справедливого миру та відповідальності” (мирний план Зеленського) РФ за скоєні воєнні злочини;
  • співпраця в питаннях відбудови України та допомоги,
  • допомога Україні у сфері енергетики;
  • глобальна продовольча безпека.

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив, що найголовніша тема саміту – це початок офіційних переговорів щодо членства України в Євросоюзі. Київ готовий прозвітувати результати виконання семи рекомендацій Єврокомісії із євроінтеграції.

Ми готуємося представити результати виконання всіх семи рекомендацій Єврокомісії та очікуємо позитивної оцінки наших зусиль з боку ЄС… Ключовим питанням порядку денного має стати перспектива якнайшвидшого початку переговорного процесу про вступ до ЄС”, – сказав Кулеба.

На що розраховує Україна

Україна прагне отримати більше чіткої інформації про терміни початку переговорів про вступ до ЄС, зокрема, Зеленський називає 2 і 3 лютого “двома дуже важливими євроінтеграційними днями”. Разом з цим прем’єр-міністр Шмигаль висловив амбітні плани щодо вступу України до Європейського Союзу всього за два роки – до кінця 2024 року.

Основні очікування Києва від саміту Україна-ЄС:

  • проміжна позитивна оцінка євроінтеграційних зусиль України, формування детальної дорожньої карти євроінтеграції, що буде “від оцінки роботи після отримання статусу кандидата до початку предметних переговорів про вступ України до ЄС”;
  • секторальна інтеграція української економіки до внутрішнього ринку Євросоюзу (довгостроковий доступ усіх українських товарів до ринку ЄС без квот і мита), зауважимо, що в Кабміні планують зберегти безмитне ввезення українських товарів до ЄС до кінця 2024 року;
  • поступ у питанні приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA);
  • поступ у питанні приєднання до Єдиного роумінгового простору Євросоюзу;
  • промисловий безвіз;
  • фінансова допомога для швидкої відбудови енергетики, інфраструктури та пошкодженого житла в Україні.

Що обіцяють у ЄС від саміту

Під час обговорення питань членства України в Євросоюзі Брюссель надішле два головні сигнали: відзначить прогрес Києва у євроінтеграції та заявить про важливість подальшої роботи над цими змінами.

Європарламент у переддень саміту ухвалив резолюцію, в якій закликав “працювати над початком переговорів про вступ та підтримати дорожню карту, яка окреслює наступні кроки, щоб забезпечити приєднання України до єдиного ринку ЄС”, – розповів журналістам високопоставлений європейський дипломат.

Тим часом глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн переконана, що Україна стане членом ЄС, а її відомство всіляко сприятиме цьому. Також вона анонсувала ухвалення 10 пакету санкцій проти Росії і створення координаційного центру для збору доказів воєнних злочинів РФ у Гаазі до річниці повномасштабної війни.

Допомога Україні від ЄС:

  • ЄС підготує ще 15 тисяч українських військових;
  • Євросоюз виділить 25 млн євро на розмінування України;
  • політичний блок надасть 2,4 тис. додаткових генераторів та 45 млн LED-ламп;
  • виділення 7 пакету військової допомоги на 500 млн євро;
  • додатковий пакет фінансової допомоги на 400 млн євро для підтримки реформ.
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin