Вінниця
28.03.2024
16.57° C
Вгору

Підбито підсумки 2022 року в сфері туризму Вінниці

Попри воєнний стан у Вінниці протягом 2022 року змогли провести 231 туристичну подію, а надходження від туристичного збору склали понад 2,1 мільйона гривень, що майже на 200 тисяч грн більше за попередній рік. Такі дані озвучили на черговому засіданні виконавчого комітету Вінницької міської ради у четвер, 2 лютого.

Підводячи підсумки 2022 року в сфері туризму Вінниці, директор департаменту маркетингу міста та туризму міської ради Олександр Вешелені зазначив, що в умовах повномасштабного вторгнення, розпочатого 24 лютого 2022 року, українська економіка та сфера туризму зокрема переживають найбільший кризовий стан за останні десятиліття. В’їзний туризм практично перестав існувати, а споживачами міського туристичного продукту були переважно місцеві мешканці, внутрішньо переміщені особи, а також представники гуманітарних місій та організацій. В умовах викликів воєнного часу питання розвитку туристичної пропозиції Вінниці і її просування потребувало актуалізації та адаптації до нових реалій. У перші тижні й місяці широкомасштабного вторгнення туристична спільнота активно доєдналася до різноманітних волонтерських центрів, зокрема до Гуманітарного хабу «Вінниця» – спільного проєкту Вінницької міської ради та БФ «Подільська громада», який прийняв та розподілив понад 1200 тон гуманітарної допомоги. Посильну роль у роботі з ВПО надавали заклади гостинності, які приймали на нічліг і забезпечували харчуванням десятки тисяч переселенців.

Надходження до бюджету від туризму

У 2022 році надходження від туристичного збору у Вінниці склали 2 122 224 грн., що на 199 707 грн. більше, ніж у 2021-му; кількість ночівель зі сплатою турзбору становила близько 59,4 тис., що на 3,7 тис. більше у порівнянні з попереднім роком. А податкові надходження від індустрії гостинності та туризму склали 67 890 316 грн., що приблизно відповідає сумі за 2021 рік.

Варто зауважити, що за інформацією Державного агентства розвитку туризму, за дев’ять місяців 2022 року представники туристичної галузі України сплатили на 33,34% менше податків, ніж за аналогічний період 2021-го, а загальна кількість платників податків, які займаються туристичною діяльністю, скоротилася в середньому на 28%.

Відвідуваність музеїв

У 2022 році музеї міста відвідало 195 795 осіб, що вдвічі менше, ніж у постковідному 2021 році. Олександр Вешелені каже, що таку різницю в показниках можливо пояснити введенням особливих вимог щодо збереження та евакуації музейних експонатів, а також відсутністю стабільних туристичних потоків і організованих екскурсійних груп (зокрема, з навчальних закладів).

Попри це вінницькі музеї одними з перших в Україні відновили свою роботу ще у квітні, забезпечуючи дозвілля і психологічне розвантаження містян та ВПО. Після кількарічної перерви у зусиллями Вінницької міської ради знову стала доступною для відвідувачів експозиція Музею української марки імені Якова Балабана з найбільшою колекцією українських марок у світі.

Туристичні заходи

У Вінниці упродовж 2022 року провели 231 туристичну подію різного спрямування. Понад 130 з них організував новостворений Офіс туризму Вінниці у співпраці з місцевими гідесами (їх відвідало понад 2000 осіб, приблизно 60% відвідувачів були переселенцями). Ще сотню заходів провів департамент маркетингу міста і туризму спільно з партнерами, більшість з них були для внутрішньо переміщених дорослих і дітей: безкоштовні ознайомчі прогулянки «Пізнай Вінницю», історичні лекції, трамвайні екскурсії, кулінарні майстер-класи, катання на SUP-дошках, заняття зі скелелазіння, відвідування мотузкового парку та багато іншого.

Крім цього, у вересні Вінниця вже вчетверте доєдналася до Днів європейської спадщини, в рамках яких відбулося 32 цікаві та пізнавальні заходи. Понад півтисячі учасників отримали унікальну нагоду пізнати ті культурні пласти й простори міста, які зазвичай є недоступними, і потрапити на прем’єри екскурсій, які ще не були представлені в сезоні.

А в рамках новорічно-різдвяних заходів у грудні було організовано квести «Таємниці музейних експонатів», майстер-класи з приготування святкових страв та з виготовлення новорічної іграшки, в яких взяло участь більше 150 дітей та підлітків.

Безпека та розвиток туристичної інфраструктури

У зв’язку з ракетними обстрілами та необхідністю укриття жителів і відвідувачів Вінниці під час повітряних тривог департаментом здійснено координацію нанесення системи навігації у вигляді стрілок в центральній частині міста та поширено інформацію про найпростіші укриття на туристичних і медійних ресурсах, а також серед представників туристичної сфери. А з 1 грудня на базі приміщень майбутнього Туристичного хабу запрацював Пункт незламності, відкритий щоденно з 8:00 до 22:00.

Комунальне підприємство «Офіс туризму Вінниці» у перший рік своєї роботи надало понад 4000 консультацій в телефонному та онлайн-режимі. У червні було презентовано платформу подарунків «BYVI», створену разом з 37 вінницькими майстрами для підсилення туристичної активності та ідентифікації Вінниці в Україні та світі. Зокрема, відправлення замовлень за кордон здійснено у Швецію, Францію, Канаду і Словаччину. Також минулого року, в рамках осіннього засідання Туристичної ради, компанія Moreinfo презентувала комплексну концепцію сучасної туристичної навігації міста, яка втілюватиметься в найближчі роки. Детальніше про це за посиланням.

Маркетинг дестинації

З метою розширення каналів розповсюдження інформації на туристичну тематику, на туристичному сайті міста visit.vinnytsia.city з’явився новий розділ «Новини», а наприкінці року створено телеграм-канал «Туристичні новини Вінниці». «В літньо-осінній сезон ми оновили презентацію туристичних продуктів міста і надіслали на адреси 83 туристичних компаній. Пропозицію доповнили телефонною комунікацією з представниками туристичних операторів та сформували перелік 25 актуальних турів до Вінниці. Частина з них, на щастя, відбулася в осінній сезон, – зазначив Олександр Вешелені». В листопаді було випущено першу міську гастромапу «Смачна Вінниця», до якої долучилося 38 закладів гостинності, вони ж підтримали друк 7000 примірників, доступних у точках перебування вінничан і туристів.

Наприкінці розгляду цього питання на засіданні виконкому секретар міської ради Павло Яблонський зазначив, що у зв’язку з війною про повноцінний туризм важко говорити, адже багато цікавих заходів і фестивалів, що були заплановані, не відбулися. Втім, з його слів, туристична галузь дуже швидко реагує на виклики і має потенціал для відновлення.

«На жаль, війна все скоригувала. Але ми сподіваємося, що після перемоги багато людей захочуть відвідати Україну і Вінницю зокрема, тому маємо бути готовими зацікавити їх», – зазначив Павло Яблонський.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin