Вінниця
28.03.2024
8.46° C
Вгору

Кількість кримінальних правопорушень зменшилась на 13%: про свою діяльність у 2022 році прозвітували поліцейські Вінниці

Боролись зі злочинністю, незаконним обігом зброї, розшукували зниклих дітей, наркодилерів та псевдомінерів – це лишень невеличкий перелік того, на що скеровували свої зусилля працівники Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницькій області. Про роботу правоохоронців протягом 2022 року начальник управління Віталій Курчик прозвітував на засіданні виконкому міської ради. Серед найважливіших напрямів діяльності він окреслив, зокрема, оперативне реагування на правопорушення, яке розпочинається зі дзвінка громадян на спецлінію «102», підвищення якості обслуговування населення та зміцнення довіри людей до поліції.

За словами Віталія Курчика, війна стала справжнім краш-тестом для системи Національної поліції.

«330 днів війни були справжнім випробовуванням для кожного члена цієї великої команди. Ця система встояла. Безпека сьогодні – базовий запит громадян, і Національна поліція поряд зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями допомагають відчувати цю безпеку. Якщо брати ті функції, які ми виконували в мирний час ― забезпечення публічного порядку, розкриття злочинів, розслідування, скеровування їх до суду, профілактика злочинів ― вони залишились. Але з початком війни, звісно, у нас додалися функції документування військових злочинів росіян. У перші напружені дні війни була важка моральна ситуація, але фактично жоден поліцейський Вінницького РУП не покинув місце дислокації, не покинув місце роботи. Навпаки, всі перебували на робочих місцях і були готові до розвитку будь-яких подій», – зауважив начальник Вінницького районного управління поліції ГУНП у Вінницькій області.

Так, попри війну на території Вінниці продовжували здійснювати заходи щодо удосконалення взаємодії між територіальними органами поліції, підвищення оперативності та якості реагування на явища криміногенного характеру, а також подальшу інтеграцію стратегічних проєктів структурної та функціональної розбудови поліції. Зокрема, було продовжено реалізацію проєкту «Поліцейський офіцер громади».

«Завдяки виділеним коштам в межах «Комплексної правоохоронної програми на 2022-2024 роки у м. Вінниця» та за сприяння Вінницької міської ради поліцейському офіцеру громади Стадницького старостинського округу Вінницької міської територіальної громади було передано у користування приміщення поліцейської станції в с. Гавришівка, яка безумовно є зразковою та однією з найкращих серед поліцейських станцій Вінницької області, – каже Віталій Курчик.– Також, слід зазначити, що у листопаді 2022 року завдяки тісній співпраці поліції та Вінницької міської ради у Вінницькому РУП впроваджено систему «Custody Records». Дана система передбачає електронну фіксацію всіх дій із затриманою особою з моменту її затримання, а саме: умови тримання, поводження та забезпечення прав затриманих осіб, стан здоров’я під час їх перебування в підрозділі поліції тощо. Завдяки цьому у районному управлінні функціонує найбільш технічно оснащена, у порівнянні із іншими районними підрозділами поліції Вінницької області, система забезпечення прав затриманих».

Віталій Курчик навів також наступні цифри: у 2022 році кількість вчинених кримінальних правопорушень зменшилась на 13%, а саме рівень злочинності на території м. Вінниця у порівнянні з 2021 роком знизився з 3142 до 2734 кримінальних правопорушень. Позитивним є й те, що за звітній період на території обслуговування Вінницьким РУП на 33,3 % вчинено менше умисних вбивств: у 2021 році було зареєстровано 9 фактів, а у 2022 році – 6. Крім того, тяжких тілесних ушкоджень, унаслідок яких сталася смерть потерпілого зареєстровано 2 факти проти 3 у 2021 році. По усіх злочинах вказаних категорій особи встановлені, їм повідомлено про підозру та кримінальні провадження скеровані з обвинувальними актами до суду.

А комплексний підхід до профілактики злочинності та збільшення патрулювання міста дозволив досягнути зменшення кількості учинених злочинів корисливо-насильницької спрямованості та проти власності громадян. У тому числі пограбувань з 50 зареєстрованих фактів (за 2021 рік) до 28 (у 2022 році), у 25 з яких особи встановлено. Розбійних нападів – з 8 до 4 зареєстрованих фактів, з яких усі розкрито. Крадіжок – з 1075 вчинених у 2021 році до 522 зареєстрованих у 2022 році. Зокрема, крадіжок проти власності зафіксовано лише 501 факт (1049 у 2021році), з яких 225 розкрито та крадіжок із помешкань задокументовано 71 факт (проти 226 у 2021 році), з яких 39 розкрито. Також спостерігається позитивна тенденція до зменшення документування злочинів за фактами незаконного заволодіння транспортними засобами. Так, за звітний період на території обслуговування Вінницького РУП задокументовано 17 таких фактів, для порівняння у 2021 році було 38.

Крім того, Вінницьким районним управлінням поліції у 2022 році здійснювалась активна робота, спрямована на припинення поширення наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, зокрема через мережу Інтернет. Завдяки посиленому патрулюванню обласного центру, упродовж звітного періоду виявлено 558 фактів наркозлочинів, у 460 з яких особам повідомлено про підозру, проти 356 у 2021 році.

Також у часи війни гостро стоїть проблема незаконного накопичення та зберігання зброї. Від початку року працівниками сектору контролю за обігом зброї в сфері дозвільної системи Вінницького РУП ГУНП у Вінницькій області, вилучено 297 одиниць зброї, з них 39 – холодної. Також у 2022 році перевірено за місцем постійного проживання 7008 власників зброї. За різноманітні правопорушення правил дозвільної системи до адміністративної відповідальності притягнуто 646 осіб.

З-поміж іншого значного резонансу набувають дії, так званих, псевдомінерів. Загалом у минулому році поліція зафіксувала майже 412 анонімних повідомлень. За цими фактами розпочали 48 кримінальних проваджень.

Окремо Віталій Курчик зупинився на заходах, які здійснювало управління щодо захисту прав та законних інтересів дітей. Так сьогодні поліцією у м. Вінниці реалізуються низка проєктів, спрямованих на створення безпечного середовища для дітей, зокрема «Діти. Поліція. Безпека», «Безпечна школа», «Стоп, шкільний булінг», «Маю право бути собою», «Будуємо майбутнє разом», «Відповідальність починається з мене!». Триває процес удосконалення системи розшуку дітей.

«Зокрема, продовжується успішна реалізація спільного з ПрАТ «Київстар» інформаційного сервісу «Пошук дітей». Його метою є сприяння розшуку дітей шляхом поширення серед абонентів СМС повідомлень в радіусі 2-4 кілометрів від місця зникнення дитини. Від початку впровадження сервісу за інформацією, отриманою від громадян, поліцейським вдалося розшукати 14 дітей із 88 зниклих, що вказує на його ефективність, небайдужість громадян до надзвичайних подій за участю дітей. Вагомим досягненням є впровадження у 2022 році системи сповіщення про розшук зниклих дітей «Amber Alert». Метою зазначеної системи є поширення серед громадськості, зокрема спільноти соціальної мережі «Facebook», інформації про зниклу дитину. Сповіщення відбувається шляхом надсилання користувачам соцмережі інформаційних повідомлень із стислою інформацією та описом дитини, якщо є підстави вважати, що дитина в небезпеці або стала жертвою злочину. Слід зазначити, що у 2022 році за заявами та повідомленнями щодо безвісти зниклих неповнолітніх, які надійшли до підпорядкованих підрозділів Вінницького районного управління поліції, упродовж першої доби розшукано 100% дітей», – повідомив Віталій Курчик.

На завершення звіту він подякував міському голові та усьому депутатському корпусу за співпрацю щодо створення безпекового середовища у громаді.

«Завдяки вашій допомозі технічне забезпечення міських підрозділів знаходяться на високому рівні, що дозволяє нам безперебійно працювати та надавати якісні послуги громадянам», – зазначив Віталій Курчик.

Своєю чергою міський голова Сергій Моргунов наголосив на важливості роботи правоохоронних органів у цей важкий час, адже окрім своїх безпосередніх професійних обов’язків, представники особового складу поліції Вінниці із 2014 року несуть службу в зоні активних бойових дій. Наразі, за словами Віталія Курчика, лише із Вінницького районного управління ГУНП області на постійній ротації перебувають більше сотні людей.

 

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin