Вінниця
29.03.2024
9.75° C
Вгору

Мобілізація 2023: як буде проходити та хто потрапить під призов?

В Україні від початку повномасштабного вторгнення армії Росії триває мобілізація і воєнний стан. Громадяни у від 18 до 60 років зобов’язані з’явитися за викликом військкомату і стати на облік. Але призвати будуть не всіх. Про це повідомляють Новини Вінниці.

Роз’яснення щодо мобілізації надали у Командуванні Сухопутних військ ЗСУ.

До ЗСУ призивають насамперед тих, хто вже має досвід участі в бойових діях, наприклад АТО/ООС. Про це розповів начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

«Звичайно, що у відсотковому співвідношенні більше ми призиваємо загальновійськові спеціальності – стрільців, танкістів, але не можна сказати, що нам не потрібні такі спеціальності, як зв’язківці, шифрувальники тощо. Потреба є в абсолютно всіх спеціальностях, але деяких ми призиваємо більше, деяких менше», – пояснив Роман Горбач під час брифінгу, повідомили в агенції АрміяInform.

Роман Горбач також повідомив, що у визначені терміни йде призов громадян, які не проходили військову службу. Його не треба плутати з мобілізацією.

«Ця категорія в обов’язковому порядку направляється на навчання, мінімальний термін – один місяць. Далі залежно від складності спеціальності цей термін може бути набагато більшим», – пояснив представник Командування СВ.

Масштабної мобілізації не буде

У Міністерстві оборони спростували інформацію про нову хвилю мобілізації після Нового року. Заступниця міністра оборони Ганна Маляр наголосила, що продовження мобілізації в Україні залежить від перебігу бойових дій.

Про це Ганна Маляр написала в Телеграм-каналі.

«Продовження мобілізації залежить від ходу війни. Тому тут прогнози некоректні. Мобілізація оголошує своїм Указом Президент. Загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року і продовжується указами Президента через триваючу широкомасштабну збройну агресію Росії проти України. Наразі, вже кілька разів мобілізацію продовжили на 90 днів. Її зараз продовжено з 21 листопада на 90 днів (Указ від 7 листопада 2022 року № 758)», – повідомила Ганна Маляр.

Мобілізація в чотири хвилі

Україні законодавством визначені чотири хвилі мобілізації. Їхня дія продовжиться у 2023 році.

  • Перша хвиля – оперативний резерв, колишні військовослужбовці, які мали бойовий досвід або служили за контрактом.
  • Друга хвиля (проходить зараз) – військовослужбовці, які в період з 2014 року проходили строкову службу або служили за контрактом.
  • Третя хвиля – будуть призвані офіцери запасу – військовозобов’язані, які закінчили військові кафедри вузів.
  • Четверта хвиля – всі жителі країни, які не мають обмежень за віком і станом здоров’я.

Фото – РБК Україна

Не підлягають примусовій мобілізації, наступні категорії громадян:

  • чоловіки старше 60 років;
  • визнані непридатними до служби за станом здоров’я;
  • батьки трьох і більше дітей;
  • батьки дитини з інвалідністю;
  • опікуни дитей-сиріт або недієздатних осіб;
  • народні депутати, співробітники силових відомств, деякі категорії чиновників;
  • студенти денної форми навчання, наукові та педагогічні працівники;
  • працівники певних підприємств і установ можуть отримати «бронь» від своїх організацій.

Призов – не мобілізація

Скоріше за все, Указ про черговий, весняний призов на строкову військову службу в ЗСУ, НГУ, ДПСУ та інші воєнізовані формування з’явиться у березні 2023 року. А «весняний призов» відбудеться у квітні-травні.

Згідно з законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров’я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу.

Строки проведення призову (призовів) громадян України на строкову військову службу визначаються Указом Президента України. Такий указ публікується в засобах масової інформації не пізніш як за місяць до закінчення року, що передує року призову (призовів) громадян України на строкову військову службу, крім указу про призов (призови) громадян України на строкову військову службу в особливий період, який публікується не пізніш як за місяць до початку проведення призову (призовів) громадян України на строкову військову службу.
Як правило, весняний призов:  квітень-травень, осінній: жовтень-листопад, точні дати кожного року визначаються Указом Президента України.
Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin