Вінниця
29.03.2024
8.33° C
Вгору

Що робити, якщо ви стали жертвою домашнього насильства: поради від поліції

Упродовж 2022 року до підрозділів поліції Вінниччини надійшло 9730 повідомлень про вчинення домашнього насильства, за результатами перевірок яких відкрито 103 кримінальних проваджень, складено 6215 адміністративних протоколів та винесено понад 1500 термінових заборонних приписів. Правоохоронці реагують на усі факти насильства та надають постраждалим необхідну допомогу. Якщо ви або ваші близькі потерпаєте від домашніх кривдників, не мовчіть про це та негайно звертайтесь до поліції! Ваше повідомлення може врятувати чиєсь життя або здоров’я! 

Нагадуємо, що домашнє насильство – це діяння фізичного, сексуального, психологічного або економічного характеру, що вчиняються в родині чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають або раніше проживали однією сім’єю, але не перебувають у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживають кривдник та постраждала особа у тому самому місці, а також погрози вчинення таких діянь.

Тому, якщо ви зрозуміли, що у ваших стосунках чи у родинах близьких вам осіб мають місце прояви насильства у будь-якій його формі, не зволікайте, а одразу звертайтесь по допомогу до компетентних органів. Телефонуйте на спеціальні лінії 102, 116 123 та 0 800 500 335 (Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації) чи зверніться до поліцейського офіцера громади або до дільничного офіцера поліції.

Вам необхідно надати правоохоронцям наступні відомості про:

– прізвище, ім’я та по батькові постраждалої особи;

– місце проживання постраждалої особи або члена сім’ї, стосовно якого існує реальна загроза вчинення насильства;

– особу, яка вчинила домашнє насильство, час і місце його вчинення, наявність у цієї особи зброї або інших засобів, якими вона може завдати шкоди собі чи оточуючим.

Увага: відомості про особисте життя та інша інформація, що міститься у повідомленні, не підлягають розголошенню.

Поліцейські цілодобово реагують на повідомлення про протиправні дії за фактами вчинення домашнього насильства та вживають усіх заходів аби припинити правопорушення, притягнути винних осіб до відповідальності та мінімізувати негативні наслідки для постраждалих.

За необхідності на виклик разом з правоохоронцями прибуває мобільна бригада соціально-психологічної допомоги. Психолог та соціальний працівник роз’яснюють постраждалим особам їхні права і можливості отримання допомоги.

 

Відділ комунікації поліції

Вінницької області

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin