Вінниця
19.04.2024
4.96° C
Вгору

Яким буде механізм компенсацій за зруйноване житло – нові деталі від Мінінфраструктури

У Міністерстві інфраструктури показали покрокову інструкцію для отримання компенсації за знищене майно. Згідно з нею, існуватимуть два види компенсацій – грошова та у вигляді житлових сертифікатів.

 

ГРОШОВА КОМПЕНСАЦІЯ

Грошову компенсацію можна буде отримати тільки за приватний або дачний будинок. Для цих надходжень має бути створений спеціальний рахунок. Порядок, який визначатиме механізм грошової компенсації, поки що розробляють.

ЯК МОЖНА БУДЕ ВИКОРИСТАТИ ЖИТЛОВІ СЕРТИФІКАТИ 

Житловий сертифікат відображатиме оцінену вартість зруйнованого майна. Її розраховуватимуть за спеціальною методикою, в основі якої буде вартість житла за м².

Сертифікат діятиме упродовж п’яти років. Його можна буде використати для придбання квартири або приватного будинку як на первинному, так і на вторинному ринках.

Власник сертифікату зможе самостійно обирати, в якому населеному пункті придбати житло. Для купівлі можна буде використати один або декілька сертифікатів.

ХТО ВИРІШУВАТИМЕ, ЧИ НАВАДАТИ КОМПЕНСАЦІЮ

При місцевих адміністраціях створять комісії з розгляду питань про надання компенсації. Постраждалі подаватимуть заявки до таких комісій кількома шляхами: через «Дію», ЦНАПи або нотаріуса. Комісія матиме 30 днів на те, щоб обстежити об’єкт і ухвалити рішення щодо компенсації.

ОСНОВНЕ ДЖЕРЕЛО ФІНАНСУВАННЯ – ЗААРЕШТОВАНІ АКТИВИ РФ

Основним джерелом фінансування компенсацій будуть заарештовані активи Росії, розраховують в уряді.

«Ми не хочемо перекладати тягар відбудови на платників податків, тому вже працюємо з міжнародними інституціями над залученням цих коштів у відбудову», – написав Кубраков.

Міністр відзначив, що законопроєкт є рамковим і не врегульовує всі питання щодо механізму компенсацій чи джерел фінансування. До нього ще розроблятимуть комлекс підзаконних актів.

У пошкодженому чи зруйнованому житлі станом на осінь 2022-го мешкали понад 2,4 мільйонів українців, більш як  316 тисяч людей подали заявки на компенсацію в «Дії», повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Законопроєкт №7198 про компенсацію власникам зруйнованого або пошкодженого житла затвердили у першому читанні. Коли його остаточно ухвалять, програма компенсацій почне діяти.

Подати заяву про зруйноване житло можна в «Дії». Оформити цю заяву можуть не лише його власники, але і юридичні або ж їхні спадкоємці чи правонаступники. Команда Мінцифри обробляє заявки, щоб потім експерти могли провести оцінку майна й відновити зруйновані домівки.

Коментарі у Facebook
Поділиться новиною
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin